Λέκκας για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: Περιμένουμε 7,2 Ρίχτερ ως το 2022

Για τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο Ευθύμης Λέκκας.

Ο γνωστός σεισμολόγος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα, δεν αφήνει αδιάφορη την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στους δύο σεισμούς του 1999 στην χώρα μας και την Τουρκία. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν σεισμό ως 7,2 Ρίχτερ στο ίδιο ρήγμα.

«Δεν μας αφήνει αδιάφορους ο σεισμός γιατί ο σεισμός του 1999 στη Τουρκία ήταν αυτός που δρομολόγησε τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είχαμε τον σεισμό στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς. Όμως μετά από εκείνον τον σεισμό, η παγκόσμια σεισμολογική κοινότητα διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, δεν είχε σπάσει τα τελευταία 200 χρόνια. Συνεπώς άρχισαν οι έρευνες για να διαπιστωθεί πότε περίπου θα κάνει την επανάληψή του. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί το συγκεκριμένο ρήγμα μαζί με αυτό του Αγίου Φραγκίσκου, είναι τα δύο μόνα ρήγματα που παρουσιάζουν επαναληψιμότητα στην δράση τους», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:

Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό ως 7,2 Ρίχτερ

Ο κ. Λέκκας στη συνέχεια ανέφερε πως οι σεισμολόγοι περίμεναν να χτυπήσει ένας σεισμός στο συγκεκριμένο ρήγμα έως και 7,2 Ρίχτερ, το αργότερο μέχρι το 2022. Κάτι που δεν αποκλείει να συμβεί, παρά τον χθεσινό σεισμό.

«Περιμέναμε έναν σεισμό της τάξεως των 7,2 Ρίχτερ, με βάση το μήκος του ρήγματος. Το ρήγμα έχει χαρτογραφηθεί στον υποθαλάσσιο χώρο. Περιμένουμε ως το 2022 να δώσει έναν τέτοιον σεισμό. Μιλάμε για 250 φορές πιο ισχυρό σεισμό και πιθανότατα θα είναι σε κοντινότερη απόσταση στην Κωνσταντινούπολη, από το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού. Τα αποτελέσματα πολλών ερευνών στο συγκεκριμένο σημείο δείχνουν ότι θα γίνει ένας σεισμός ως τότε. Μπορεί να είναι και πιο μικρός από τα 7,2. Όμως τίθεται το ερώτημα για το τι θα προκύψει στην Ελλάδα από αυτόν τον σεισμό», σημείωσε ο καθηγητής.

ellada

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: