Λευκός Οίκος: Δεν σχετίζεται με «ανταλλαγή κρατουμένων» η αποφυλάκιση της αξιωματούχου της Huawei

Σενάρια που κυκλοφόρησαν, συσχέτισαν την αποφυλάκιση δυο Καναδών κρατούμενων από το Πεκίνο, με αυτή της κόρης του ιδρυτή της Huawei από τον Καναδά — Πώς απάντησε ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε κατηγορηματικά το σενάριο που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το οποίο συμφώνησε με την Κίνα σε ανταλλαγή κρατουμένων, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί αρχικά την Παρασκευή η οικονομική διευθύντρια της κινεζικής γιγαντιαίας εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, η οποία κρατούνταν στο Βανκούβερ και λίγη ώρα αργότερα οι Καναδοί Μάικλ Κόβριγκ και Μάικλ Σπέιβορ, που είχαν φυλακιστεί το 2018 στην ασιατική χώρα.

«Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε αυτό το θέμα με τέτοιους όρους» απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα αν οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε «ανταλλαγή κρατούμενων» για να συνεχίσει: «Δεν υπάρχει κανένας σύνδεσμος… Έχουμε ένα ανεξάρτητο Υπουργείο Δικαιοσύνης που έλαβε ανεξάρτητες αποφάσεις, σχετικές με την επιβολή του νόμου. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε κρύψει την προσπάθεια μας να ελευθερώσουμε τους δυο Καναδούς πολίτες. Και η απελευθέρωσή τους είναι σίγουρα ένα θετικό νέο».

Η οικονομική διευθύντρια της Huawei και κόρη του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας, Μενγκ Ουάνγκζου, η οποία πέρασε σε κατ’ οίκον κράτηση στον Καναδά τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, αναχώρησε για τη χώρα της, αφού προηγουμένως δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ και να αφεθεί ελεύθερη, χάρη σε συμφωνία που κλείστηκε με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Ρόλο στην απελευθέρωσή της έπαιξε το γεγονός, πως φέρεται να παραδέχτηκε βασικά γεγονότα πίσω από τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον για «τραπεζική απάτη», ώστε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

Η 49χρονη Μενγκ επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος με προορισμό τη Σεντζέν λίγη ώρα μετά την απελευθέρωσή της από τις αρχές του Καναδά βάσει των όρων της συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε το τριετές δικαστικό και διπλωματικό σίριαλ στο οποίο ενεπλάκησαν το Πεκίνο, η Ουάσινγκτον και η Οτάβα. Την αναχώρησή της κατέγραψαν οι κάμερες καναδικών τηλεοπτικών δικτύων.

Η Μενγκ Ουάνγκζου είχε συλληφθεί την 1η Δεκεμβρίου 2018 στο διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Η είδηση αυτή εξόργισε το Πεκίνο και εννέα μέρες αργότερα «απάντησε» συλλαμβάνοντας τους «δυο Μάικλ» από τον Καναδά, με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε πως μια πτήση η οποία μεταφέρει τους Μάικλ Κόβριγκ και Μάικλ Σπέιβορ, έχει βγει από τον εναέριο χώρο της Κίνας και κατευθύνεται στον Καναδά. «Αυτοί οι δύο άνδρες έχουν περάσει μια απίστευτα δύσκολη δοκιμασία. Τις τελευταίες 1.000 ημέρες έδειξαν δύναμη, επιμονή και αντοχές, που μας εμπνέουν όλους» σχολίασε στους δημοσιογράφους ο Τριντό.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε τη Δευτέρα πως οι «δυο Μάικλ» αφέθηκαν ελεύθεροι αφού προηγουμένως είχαν αιτηθεί αποφυλάκισης για «ιατρικούς λόγους».

Από την πλευρά της, η Ψάκι τόνισε πως ο Μπάιντεν είχε θέσει απευθείας το θέμα τους στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας νωρίτερα αυτό τον μήνα. Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι δυο ηγέτες δεν έκαναν καμία διαπραγμάτευση σχετικά με την από κοινού αποφυλάκιση των κρατουμένων τους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: