Λευκός καπνός από το Eurogroup – Πώς θα δοθούν τα πρώτα 26δισ. ευρώ – Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις

Λευκός καπνός από το Eurogroup   Πώς θα δοθούν τα πρώτα 26δισ. ευρώ   Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις

23:59 Με άτυπη ενημέρωση, το Μεγάρο Μαξίμου αποτιμά την συμφωνία με τους εταίρους στο . Το κείμενο εστιάζει σε εννέα σημεία, όπου εξηγεί πώς θα καταβληθεί το ποσό της πρώτης δόσης, επισημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και τονίζει πως από το νέο ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα δημιουργηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να λειτουργήσει από το τέλος του 2015, τα 12.5 δισ. ευρώ (από τα 50 δισ. ευρώ συνολικά), θα διατεθούν για την ανάπτυξη.

Διαβάστε ολόκληρo το κείμενο:

1. Σε εποικοδομητικό κλίμα κινήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, αποτιμήθηκαν θετικά οι προσπάθειες της κυβέρνησης και, πλέον, η Ελληνική βρίσκεται σε συμφωνία με τον ESM για τριετές πρόγραμμα. Στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

2. Στη συνεδρίαση του Eurogroup επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου και οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράσεις, όπως μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμών, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μ’ αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γεγονός που το Eurogroup θεωρεί απαραίτητο. Οι δράσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος και θα καθοριστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση [Οκτώβριος 2015].

3. Παραμένουν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στην Αθήνα. Είναι -0,25% για το 2015, +0,5% για το 2016, +1,75% για το 2017 και +3,5% για το 2018.

4. Το Eurogroup αποφάσισε ότι το συνολικό ποσό του προγράμματος θα είναι έως 86 δισ. ευρώ. Σ’ αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και [έως] 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

5. Η πρώτη δόση του προγράμματος θα είναι 26 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε δύο υποδόσεις:
α. Η πρώτη υποδόση θα είναι 10 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ,
β. Η δεύτερη υποδόση θα είναι 16 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα τμηματικά. Η πρώτη καταβολή των 13 δισ. ευρώ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό [3 δισ. ευρώ] θα καταβληθεί σε μία ή περισσότερες δόσεις μέσα στο φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων.

6. Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών. Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα stress test και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.

7. Το Eurogroup απέκλεισε το bail in για τους καταθέτες, ανεξαρτήτως ποσού. Το Eurogroup δεν αποκλείει να υπάρξει συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από ομολογιούχους, απόφαση που θα παρθεί μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, περί τα μέσα Οκτωβρίου.

8. Το Eurogroup συμφωνεί με την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το τίμημα ανταποκρίνεται στην πραγματική των περιουσιακών στοιχείων. Ο νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015. Πρόκειται για κρατικό επενδυτικό Ταμείο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου καθώς και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Στόχος του Ταμείου είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για το χρέος [12,5 δις. ευρώ] και το υπόλοιπο 50% θα πάει στην ανάπτυξη [12,5 δισ. ευρώ]. Είναι εμφανής ο διαφορετικός στόχος του Ταμείου καθώς με το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις τα όποια έσοδα πήγαιναν εξολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους.

9. Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει και τα βασικότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που ψήφισε την Παρασκευή το πρωί η . Συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του, την ενίσχυση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», την πιθανότητα δημιουργίας «bad bank», ενώ πιθανόν θα υπάρξουν αλλαγές και στο «νόμο Κατσέλη» μετά από τεχνική επεξεργασία.

23:25 «Εντέλει το πόσο καλή είναι η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία θα την κρίνει ως κάτι θετικό. Ας ελπίζουμε ότι θα υπάρξει η βέλτιστη δυνατή χρήση αυτής της συμφωνίας για να μειωθούν για να μειωθούν οι τυχόν αρνητικές της συνέπειες», δήλωσε μεταξύ άλλων Έλληνας Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της συνεδρίασης.»,

23:09 Από το σύνολο της πρώτης τα 10δις θα πάνε στην ανακεφαλαίωση των Τραπεζών. Από τα 16δις ευρώ, τα 13δις θα δοθούν στην Ελλάδα την Πέμπτη και τα υπόλοιπα 3δις, σε δύο μέρη, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

22:56 Το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί σε βάθος 30ετίας με επιτόκιο 1%. Όλοι οι εκπρόσωποι των Θεσμών ξεκαθάρισαν ότι στην ανακεφαλαίωση των Τραπεζών δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουν οι καταθέτες. Μεγάλο μέρος της πρώτης δόσης θα πάει και για την αποπληρωμή οφειλών της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα εντός της χώρας.

22:49 Επισήμως πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου θα εκταμιευτούν 26δισ. ευρώ για να αποπληρωθεί το δάνειο-γέφυρα, τόκοι προς το ΔΝΤ και η δόση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα υπάρξει ένα υπόλοιπο 3 δις για αργότερα και 10δις για τις Τράπεζες.

22:37 Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μεταξύ άλλων μετά το τέλος της συνεδρίασης: Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Καλωσορίζουμε την συμφωνία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας και αν υλοποιηθεί με αποφασιστικότητα θα μπορέσει να βοηθήσει στην επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα μέτρα που λήφθηκαν έχουν βοηθήσει στην επανάκαμψη της εμπιστοσύνης. Για την ανακεφαλαίωση των Τραπεζών αποκλείεται η συμμετοχή των καταθετών. Τα συνολικά θα φθάσουν στα 86δισ. (συμπεριλαμβανομένων και των ποσών για την ανακεφαλαίωση των Τραπεζών).

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, η ανάλυση καταλήγει ότι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ονομαστική απομείωση. Το θέμα θα συζητηθεί ξανά μετά την πρώτη αξιολόγηση.

22:24 Ολοκληρώθηκε μετά από 6 ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup για την εκταμίευση του δανείου προς την Ελλάδα. Για πρώτη δόση ύψους 26 δισ. ευρώ κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, με το «φάντασμα» του Grexit να μοιάζει οριστικό παρελθόν.

Ακολουθεί συνέντευξη τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

17:00 Συνεδριάζει εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Eurogroup με θέμα την έγκριση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, η οποία επικυρώθηκε το πρωί της Παρασκευής από το ελληνικό Κοινοβούλιο, σε μια θυελλώδη ολονύχτια συνεδρίαση στην Ολομέλεια.

Η συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν αναμένεται να είναι ανέφελη, λόγω της στάσης κυρίως της γερμανικής πλευράς.

Διαρκής ενημέρωση

18.51: Οι πιστωτές της Ελλάδας φαίνεται ότι συμφωνούν στην άμεση παροχή ενός ποσού της τάξεως των 12,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων του ελληνικού , στα οποία στη συνέχεια θα προστεθούν άλλα δέκα δισ. ευρώ που θα απορροφηθούν για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών.

Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

17.42: Αισιοδοξία ότι το σημερινό Eurogroup θα συμφωνήσει για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, σημειώνοντας, ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

«Yπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν σήμερα, αλλά θα με εξέπληττε αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Στουμπ. Όπως είπε ο ίδιος, το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, το μέγεθος της πρώτης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός οικονομικών της Φιλανδίας ανέφερε ότι το πρώτο βήμα είναι η εξεύρεση λύσης και η συμφωνία για το ποσό της πρώτης εκταμίευσης προς την Ελλάδα, πριν τις 20 Αυγούστου. Το δεύτερο βήμα, αφορά στην πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο και ανάλογα με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Το τρίτο βήμα αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ και τον «τετραγωνισμό του κύκλου» όπως είπε, δεδομένου ότι η Φιλανδία, όπως και η Γερμανία δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ζητά το ΔΝΤ.

16.34: Σύμφωνος με την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι είναι κρίσιμο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας να συμμετάσχει το ΔΝΤ, ο Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε ότι «οποιαδήποτε ανακούφιση του χρέους αλλά όχι “κούρεμα” μπορεί να γίνει ως ανταμοιβή για μια καλή συμπεριφορά των Ελλήνων και όχι ως προϋπόθεση για τη συμφωνία».

16.05: Σόιμπλε:Τι να σας πω πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε αποτέλεσμα σήμερα.

Μετά θα κοιτάξουμε να πετυχουμε τη ξεκάθαρη συγκατάβαση του ΔΝΤ και να ακούσουμε τις απόψεις των Ελλήνων συναδέλφων μας δεδομένου ότι θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αλλά πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε λύση.

Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα ζήτημα μείζονος ανησυχίας για το ΔΝΤ, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το οποίο θα συνεδριάσει για την έγκριση του ελληνικού χρηματοδοτικού προγράμματος.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να αποφασίσουμε για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενοςστο Eurogroup.

O Mισέλ Σαπέν επισήμανε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως είπε, η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι ένδειξη αλληλεγγύης έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση. «Θα εξετάσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε θεωρείται αναγκαίο για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανασάνει.

Αυτό όμως που πάνω από όλα χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες-μέλη, τόνισε ο Μισέλ Σαπέν, είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τρόπο που να δημιουργεί ευημερία και θέσεις απασχόλησης.

httpv:http://webtv.ert.gr/webtv/ert/tv/ert1.html

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: