Λευκορωσία: Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα με Πολωνία, σκοτώθηκε στρατιώτης και ο Λουκασένκο ζητά πυρηνικά από τη Ρωσία

Λευκορώσοι στρατιώτες τυφλώνουν Πολωνούς συνοριοφύλακες και δίνουν δακρυγόνα στους μετανάστες για να περάσουν τα σύνορα — Σκηνές πολέμου, θυμίζουν την κρίση στον Έβρο — Το καθεστώς Λουκασένκο εξακολουθεί να εργαλοποιεί το δράμα των μεταναστών

Το δραματικό σίριαλ συνεχίζεται στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, με την περιοχή να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης και αντικρουόμενων συμφερόντων και τις εικόνες να παραπέμπουν στην μεταναστευτική κρίση του Έβρου, τότε που η Τουρκία εργαλειοποιούσε τον πόνο των προσφύγων.

Στο παζλ των εξελίξεων έρχεται να προστεθεί η επιδίωξη του Αλεξάντερ Λουκασένκο να προμηθευτεί από τη Ρωσία πυρηνικά οπλικά συστήματα, ενώ Λευκορώσοι στρατιώτες τυφλώνουν με λέιζερ Πολωνούς για να περάσουν τα σύνορα οι μετανάστες.

Στο μεταξύ, το βράδυ του Σαββάτου σκοτώθηκε Πολωνός στρατιώτης που υπηρετούσε στα σύνορα με τη Λευκορωσία  σε πυροβολισμό από λάθος στο οποίο ενεπλάκη πολωνικό όπλο, δήλωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας της Βαρσοβίας.


Στην πολυπαραγοντική εξίσωση της κρίσης προστίθενται συνεχώς νέοι συντελεστές, ενώ παρατηρείται μια αναταραχή στη διπλωματική σκακιέρα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε στείλει προ ημερών βομβαρδιστικά στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας για να στηρίξει τον Λουκασένκο, με την ΕΕ να παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις προωθώντας σχέδιο κυρώσεων σε βάρο του Μινσκ.

Το καθεστώς Λουκασένκο απαντά από την πλέυρά του με απειλή διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, ενώ την ίδια ώρα προειδοποιητικά μηνύματα φτάνουν και από τις ΗΠΑ που φοβούνται για πιθανή ρωσική εισοβλή στην Ουκρανία λόγω της εύθραστης κατάστασης.

Τη στιγμή που εκτυλίσσονται σκηνές τραγωδίας στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας με μετανάστες να παραδίνονται στο ψύχος και να πεθαίνουν, το καθεστώς Λουκασένκο τραβά με ψεύτικες υποσχέσεις μετανάστες στα εδάφη του δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι θα μπορέσουν να περάσουν στην Ευρώπη, ενώ στρατιώτες ανοίγουν και τρύπες στον φράχτη για να διευκολύνουν το πέρασμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Λευκορωσία ζητά πυρηνικά οπλικά συστήματα από τη Ρωσία για να τα αναπτύξει στα νότια και δυτικά σημεία της χώρας.

Σοβαρή ανησυχία εγείρει και το γεγονός ότι στρατιώτες από τη Λευκορωσία τυφλώνουν Πολωνούς συνοριοφύλακες με ειδικά λέιζερ, ενώ προμηθεύουν και με δακρυγόνα τους μετανάστες ώστε να επιτίθενται στις πολωνικές δυνάμεις και να περνούν τα σύνορα.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε, πάντως, το βράδυ της Παρασκευής όταν λευκορωσικά στρατεύματα έσκισαν τον φράχτη και εμπόδισαν του Πολωνούς στρατιώτες να τον στήσουν ξανά ώστε αποτρέψουν τη διέλευση μεταναστών.

Ώρες νωρίτερα οι δυνάμεις της Λευκορωσίας είχαν καταστρέψει μέρος συρματοπλέγματος που χωρίζει τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Βρέθηκε νεκρός ένας νεαρός Σύρος μετανάστης

Το άψυχο σώμα ενός νεαρού Σύρου βρέθηκε στην Πολωνία κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πολωνική αστυνομία το Σάββατο, εν μέσω της αυξανόμενης διεθνούς έντασης, που έχει προκαλέσει η μεταναστευτική κρίση στην περιοχή.

Χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή έχουν βρει καταφύγιο, σε συνθήκες παγετού, στα δάση των συνόρων μεταξύ της Λευκορωσίας και των κρατών της ΕΕ, Πολωνίας και Λιθουανίας, οι αρχές των οποίων αρνούνται να τους αφήσουν να περάσουν.



Κάποιοι έχουν ήδη χάσει τις ζωές τους (συνολικά 11, σύμφωνα με πληροφορίες) και υπάρχουν φόβοι για την ασφάλεια των υπολοίπων, καθώς ο χειμώνας είναι βαρύς στην ευρύτερη περιοχή.


«Χθες, στο δάσος, κοντά στα σύνορα, βρέθηκε το σώμα ενός νεαρού Σύρου», ανέφερε η πολωνική αστυνομία στο Twitter, προσθέτοντας πως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τα αίτια του θανάτου.

Η ανακάλυψη του πτώματος έρχεται εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς έντασης για τη μεταναστευτική κρίση, με τους γείτονες της Λευκορωσίας να προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εκφράζει την ανησυχία του.



Πούτιν: Δεν έχουμε καμία σχέση με την κρίση στα σύνορα Πολωνίας — Λευκορωσίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τη μεταναστευτική κρίση.

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω σε όλους. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti, καθώς η Πολωνία και άλλες χώρες της Δύσης κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι συνεργάζεται με το Μινσκ για να ενορχηστρώσει την αποστολή χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: