Laptop γεμάτο επικίνδυνους ιούς πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,3 εκατ. δολαρίων

Έναντι του αστρονομικού ποσού του 1,345 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη ένα παλιό laptop με έξι από τους χειρότερους ιούς που κυκλοφόρησαν ποτέ.

Ο Κινέζος καλλιτέχνης του διαδικτύου Guo O Dong, συνεργάστηκε με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Deep Instinct προκειμένου να μολύνει το laptop με τους ιούς και να δημιουργήσει το “έργο” The Persistence of Chaos. Έτσι, ο φορητός υπολογιστής Samsung NC10-14GB του 2008 με οθόνη 10,2 ιντσών «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Windows XP SP3 το οποίο έχει μολυνθεί με έξι από τα καταστροφικότερα malware στην ιστορία του διαδικτύου.

Μιλώντας στο The Verge, ο Guo O Dοng δήλωσε πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια παρακαταθήκη των ιστορικών απειλών του διαδικτύου, και όσο παραμένει εκτός ρεύματος ή εκτός σύνδεσης είναι ακίνδυνο. Η επιλογή των ιών έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο, βάσει των καταστροφικών συνεπειών τους, σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο. Οι ιοί έχουν τις ονομασίες ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila και BlackEnergy.

«Μπορεί οι ιοί να φαίνονται αστείοι από τα ονόματά τους ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ο ιστός και η πραγματική ζωή δεν είναι διαφορετικοί χώροι. Το κακόβουλο λογισμικό είναι ένας από τους πιο απτούς τρόπους με τους οποίους το διαδίκτυο μπορεί να σας βλάψει. Φανταζόμαστε ότι όσα συμβαίνουν στους υπολογιστές δεν μας επηρεάζουν πραγματικά, αλλά αυτό είναι παράλογο. Ιοί που χρησιμοποιούνται ως όπλα και που μπορούν να επηρεάσουν δίκτυα ηλεκτροδότησης ή δημόσιες υποδομές μπορούν να προκαλέσουν πραγματικές και άμεσες βλάβες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι ιοί αυτοί προκάλεσαν ζημιές ύψους τουλάχιστον 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθεσε ο Guo, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «σύγχρονος ψηφιακός καλλιτέχνης», τα έργα του οποίου ασκούν κριτική στην «ακραία, σύγχρονη διαδικτυακή κουλτούρα».

Το έργο τέχνης «επιτρέπει τη μελέτη των κακόβουλων λογισμικών και την ανάλυσή τους, από όσους ενδιαφέρονται (ίσως σε επαγγελματικό επίπεδο) να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα τέτοιο λογισμικό, να εξετάσουν πώς λειτουργεί και να το μπλοκάρουν», εξήγησαν οι οργανωτές της δημοπρασίας.

texnologia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: