Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως υπάρχει «πραγματική πρόοδος» στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ τόνισε πως το ΔΝΤ «δεν ζητά περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά, η κα. Λαγκάρντ απάντησε πως «είδαμε πρόσφατα πραγματική πρόοδο» και επανέλαβε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, στις μεταρρυθμίσεις και στη βιωσιμότητα του χρέους.

«Στον πρώτο πυλώνα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, διότι οι ελληνικές αρχές κατανοούν ότι δεν είναι θέμα περισσότερης λιτότητας αλλά καλύτερων μεταρρυθμίσεων», τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι το ΔΝΤ δε ζητά περισσότερη λιτότητα.

«Ζητάμε λογικές, ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα κάνει το σύστημα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται επίσης να γίνουν και λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις. Μένει να καταλάβουμε ακόμα ακριβώς πώς το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα και έχουμε πει από την αρχή ότι θα χρειαστεί ως ένα βαθμό αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό μένει να συζητηθεί από τους διάφορους εταίρους και θεσμούς…

Για να προσδιορίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι λογικοί δημοσιονομικοί στόχοι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για την Ελλάδα και αυτό θα στηριχθεί στις δυνατότητες της οικονομίας, στις προοπτικές ανάπτυξης και θα το κάνουμε αυτό με ακεραιότητα και με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε. Σε αυτή τη βάση θα προσδιορίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους που θα χρειαστεί», υπογράμμισε ακόμα.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: