Κυβερνητικός αξιωματούχος: Κανονικά η μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020

Μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τα δημοσιονομικά και τη συμφωνία που ακολούθησε, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας για τα έτη 2018-2019.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το 2018-2019 και υπό συζήτηση είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης, που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα της χώρας από 2,9% του ΑΕΠ σε 3,5% του ΑΕΠ, αποδεχόμενο έτσι πλήρως τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, ωστόσο τα συμπεφωνημένα (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως) θα εφαρμοστούν. Αλλά προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που θα λάβει η κυβέρνηση.

Ακόμη, όπως είπε ο εν λόγω αξιωματούχος, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας φέτος στο 2%- 2,1% και οι συγκεκριμένες αναθεωρήσεις ελήφθησαν υπόψη για τη συμφωνία με τους θεσμούς στα δημοσιονομικά.

Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), λέγοντας χαρακτηριστικά «μην έχετε καμία αμφιβολία».

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: