Κυβερνητικό «φρένο» στην εορταστική χαλαρότητα

Οι αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων,  ο περιορισμός των συγκεντρώσεων, η απαγόρευση των μετακινήσεων και το ενδεχόμενο να επιβληθούν πιο σκληροί περιορισμοί, σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού «αποχρωματίζουν» τις φετινές γιορτές, αναγκάζοντας τους πολίτες να ζήσουν τα πιο αποστειρωμένα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για το εύρος της διασποράς στα σπίτια, τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των κρουσμάτων (873), παρότι παραμένει σε τροχιά αποκλιμάκωσης δεν σταθεροποιείται στην περιοχή γύρω από τα 500, όριο που έχουν θέσει οι ειδικοί για να σημάνει μετάβαση σε νέα, ενδεχομένως ηπιότερη, περίοδο των μέτρων.

Για να διασφαλίσει την πιστή εφαρμογή  των μέτρων και την αποφυγή κοσμοσυρροής , το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπει αυστηρούς ελέγχους, μπλόκα, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ιεροί ναοί, πλατείες και σταθμοί μετρό βρίσκονται σε αστυνομικό κλοιό, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί όπου κριθεί απαραίτητο ακόμη και το drone για να ελέγχει την κίνηση σε ολόκληρες γειτονίες.

Με sms η μετακίνηση για επίσκεψη σε σπίτια

Σημειώνεται  ότι για σήμερα ανήμερα Χριστούγεννα επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν. Η μετακίνηση γίνεται με SMS με κωδικό 6 στο 13033 και μόνο μέχρι τις 10 το βράδυ, δεδομένου πως βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες. Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού

•          Για εργασιακούς λόγους -Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)

•          Για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης

•          Για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

•          Για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς

•          Για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)

•          Για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Τα πλέον ασυνήθιστα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών καλούνται να εορτάσουν σήμερα οι χριστιανοί στην Ελλάδα, υπό τη σκιά της πανδημίας.

Οι λειτουργίες θα γίνουν κανονικά σήμερα, αλλά με περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

•          Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

•          25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα.

•          υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Παράταση του lockdown σε Δυτική Αττική – Κοζάνη

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη, όπως εισηγήθηκε στην Πολιτεία η επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Τα έκτακτα μέτρα, που επιβλήθηκαν για τον κορονοϊό στις περιοχές αυτές θα βρίσκονται πλέον σε ισχύ μέχρι και την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου. Αυτό που ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους, είναι ότι αν και σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Αττικής το επιδημιολογικό φορτίο υποχώρησε, στον Ασπρόπυργο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σε καραντίνα από σήμερα και οι Θεσπιές

Σε σκληρό lockdown μπαίνει από σήμερα και η Κοινότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, λόγω ιδιαιτέρως υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.  Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

-Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

-Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας

-Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

-Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ).

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: