Κυριάκος Μητσοτάκης για κορονοϊό: Πρώτος απολογισμός «30 ημερών μάχης», αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

Με επισημάνσεις για την κρισιμότητα του Απριλίου, ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για όσους βοηθούν στη μάχη με τον κορονοϊό αλλά και ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη εργαζόμενων κι επιχειρήσεων ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή,

Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας έναν «πρώτο απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας» του κορονοϊού.

Όσα προηγήθηκαν, σημείωσε, κρύβουν φροντίδα για τον άνθρωπο, τολμηρά μέτρα αλλά και τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στον στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη. «Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία, τονίζοντας: «Όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό, ειδικά σε συνθήκες δύσκολες σαν αυτές, θα επιμείνω σε αυτή τη δημοκρατική λειτουργία απορρίπτοντας κάθε απολυταρχικό περιορισμό, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ουγγαρία. Γιατί όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος, κερδίζουν έδαφος ψέματα και φήμες, και ο ιός της παραπλάνησης μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνος με τον covid».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν από την αρχή ένα βήμα μπροστά, με κάμπάνια ενημέρωσης και πρώτα μέτρα στήριξης και μάλιστα όχι σε «ουδέτερη στιγμή», καθώς στον Έβρο και το Αιγαίο μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο προστασίας συνόρων από εισβολή μεταναστών που οργάνωνε η Τουρκία, μάχη που τελικά κερδήθηκε.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τρομακτικές εμπειρίες της Ιταλίας ή της Ισπανίας και άλλων χωρών, αλλά όχι χωρίς κόστος, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «πήραμε πρωτόγνωρα μέτρα με μεγάλες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών και σοβαρές επιβαρύνσεις στην οικονομία».

Η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία στήριξε τα μέτρα, ευχαριστώ και από εδώ τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που αντιλήφθηκαν την ανάγκη να επιβάλλουν προσωπικούς περιορισμούς για να προστατεύσουν το αγαθό της δημόσιας υγείας και της προστασίας της ανθρώώπινης ζωής, τόνισε.

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αντιλαμβάνεται και την κούραση των πολιτών, την αγωνία για τις δουλειές τους και το αύριο.

Η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος, ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε, είπε χαρακτηριστικά.

Το Πάσχα της αγάπης να γίνει φέτος Πάσχα της ευθύνης και της ζωής, ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση μπορεί να λάβει κι άλλα μέτρα αλλά θα προτιμούσε να τα αποφύγει. «Έχουμε και άλλα βέλη στην φαρέτρα μας αλλά δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε» είπε.

«Πρώτος εγώ έχω δηλώσει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό. Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».

«Τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες και οι απόντες. Όπου κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «με την ευκαιρία αυτή αξίζει να σημειωθεί η σημαντική προσφορά της Βουλής», μνημονεύοντας τη δωρεά της Βουλής για τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» δυναμικότητας 50 κλινών.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: