Κυριάκος Μητσοτάκης – Ντόναλντ Τραμπ: Τι επιδιώκει η Αθήνα από τη συνάντηση

Στους στόχους της κυβέρνησης από το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι στη συνάντηση αυτή να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου» είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Πέτσας και πρόσθεσε πως η χώρα μας «βγαίνει από μία κρίση -10 ετών- δυνατή και έτοιμη να προχωρήσει σε επενδύσεις και από τις ΗΠΑ, να αφήσει τη μιζέρια και να κοιτάξει με αυτοπεποίθηση το μέλλον».

Όταν ερωτήθηκε για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας για την τουρκική προκλητικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να απομονώσει διπλωματικά την Άγκυρα και η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα την Τουρκία και στη σημερινή συνάντηση αναμένεται αυτό να επιβεβαιωθεί.

«Η συνάντηση και η επιβεβαίωση ότι Ελλάδα και ΗΠΑ περνούν μια από τις καλύτερες περιόδους στις σχέσεις τους είναι ένα μήνυμα που θα πάρουν όλοι» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας. 

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε προχωρήσει στην αναβάθμιση των F-16, πέρασε ο σχετικό νόμος με τα Μιράζ και τα υποβρύχια -αυτό είναι ένα σημαντικό »όπλο» στη φαρέτρα του πρωθυπουργού και πράγματι ενδιαφερόμαστε για τα F-35 όπως έχει αναδείξει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: Θέλουμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα των F-35 αρκεί να είναι με όρους που μπορούμε να ικανοποιήσουμε δημοσιονομικά, κάτι το οποίο εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε.

Στη συνέχεια, εμείς θέλουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας (με την Τουρκία), να εφαρμόζονται οι κανόνες καλής γειτονίας με σεβασμό στο διεθνές και κοινοτικό δίκαιο. Εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί, υπάρχει πάντα το περιθώριο να έχουμε μια ομαλή σχέση και να μην επιδιώκουμε ράλι εξοπλισμών. Από την άλλη δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα χωρίς την αποτρεπτική δύναμη για να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το ότι δεν θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Στ. Πέτσας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζήτησε να μην ξεχνάμε ότι η πρόσκληση στον πρωθυπουργό ήλθε από την Ουάσινγκτον. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο που να προβλέπει κοινή δήλωση ή συνέντευξη Τύπου ή μεμονωμένες δηλώσεις, έχουν ακολουθηθεί διάφορα μοντέλα. Επομένως ποτέ δεν απασχόλησε μια κοινή συνέντευξη Τύπου ιδίως μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχουν εξελίξεις με το Ιράν, το Ιράκ ή τη διαδικασία που έχει να κάνει με την καθαίρεση, όπως ονομάζεται, του προέδρου των ΗΠΑ. Στοιχεία ενδεχομένως που θα μονοπωλήσουν μια συνέντευξη Τύπου και δεν είναι αυτό που θα προάγει τη στιγμή αυτή τις ελληνικές θέσεις. Εμείς θέλουμε μια εποικοδομητική συζήτηση επ” ωφελεία των εθνικών συμφερόντων και μετά θα έχουμε δηλώσεις από τον πρωθυπουργό που θα συνοψίζουν αυτά τα αποτελέσματα», υπογράμμισε.

«Στη συνάντηση στο Λευκό Οίκο το ακροατήριο δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινή γνώμη. Είναι όλοι όσοι μας ακούν στην παγκόσμια σφαίρα. Και η επιβεβαίωση ότι Ελλάδα και ΗΠΑ περνούν μία από τις καλύτερες -αν όχι την καλύτερη- φάση των διμερών τους σχέσεων είναι καταλυτικός παράγοντας ώστε να το λαμβάνουν όλοι υπόψη στους σχεδιασμούς τους», τόνισε ακόμη. Ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα, σε μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ελλήνων στην Αμερική, κάτι που είχε να γίνει εδώ και ένα αιώνα περίπου.

«Ο πρωθυπουργός προσέρχεται με ατζέντα τα εθνικά θέματα και την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αμερική, και από εκεί και μετά προχωρά στην ατζέντα των βασικών θεμάτων όπως τα έχουμε προδιαγράψει για το επόμενο διάστημα. Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να έχει κατατεθεί και να έχει ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου και αμέσως μετά να προχωρήσουμε στο όνομα που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όνομα που θα ανακοινώσει μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου» ανέφερε ο Στ. Πέτσας.

Στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Φλόριντα, χθες και προχθές, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα τονίσει στον αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις. Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr να πραγματοποιηθούν όπως όλα δείχνουν οι κατ” ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας μας προκειμένου να τους παράσχει εφ” όλης της ύλης ενημέρωση για τα εθνικά θέματα.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: