«Κυνήγι» επενδύσεων στην Κίνα για τον Αλ. Τσίπρα

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα μέχρι και τις 6 Ιουλίου πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχώρησε στις πέντε το απόγευμα για το Πεκίνο. Πρόκειται για ταξίδι – σταθμό, που κύριο στόχο έχει την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, των εξαγωγών και του τουρισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη γίνεται στον απόηχο της έντασης που προκλήθηκε με την κινεζική εταιρεία Cosco, αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην εταιρεία. Μετά την επιστολή σε αυστηρούς τόνους της Cosco προς την ελληνική κυβέρνηση για αλλαγές που, σύμφωνα με την εταιρεία, είχαν γίνει στο συμφωνημένο κείμενο με τους επενδυτές και τις «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που έφερε η κυβέρνηση την Πέμπτη στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου κατά πλειοψηφία, από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής). Στο κυβερνητικό στρατόπεδο το θέμα θεωρείται λήξαν, με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θεόδωρο Δρίτσα, να σημειώνει στη Βουλή πως » γεννήθηκε μείζον θέμα χωρίς λόγο».

Το μισό υπουργικό συμβούλιο στην Κίνα
Τον πρωθυπουργό, συνοδεύουν 40 επιχειρηματίες, αντιπροσωπεία κυβερνητικών παραγόντων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ο πρόεδρος της Enterprise Greece Χρήστος Στάικος και πολλοί υπουργοί:
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα έρευνας και καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.Στο Πεκίνο θα βρεθεί και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με βασικό αντικείμενο της «ατζέντας» την διαπεριφερειακή συνεργασία.

Προσδοκίες Μαξίμου – Μνημόνια συνεργασίας
Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά να γυρίσει με θετικές ειδήσεις από το Πεκίνο, σε σχέση με όλα τα κομβικά ζητήματα της οικονομίας. Και στο πεδίο της πολιτικής όμως, η Αθήνα επιθυμεί να διατηρεί ανοιχτό το δίαυλο του διαλόγου και των διμερών σχέσεων. Πολύ σημαντική επομένως κρίνεται η υπογραφή της κοινής διακήρυξης ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Κατά πληροφορίες, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να υπογραφούν στο Πεκίνο πάνω από 10 μνημόνια συνεργασίας (μεταξύ της ΤτΕ και της China development Bank, του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο Κινεζικό φορέα, ενώ τα υπόλοιπα θα αφορούν συνεργασίες σε πολιτισμό, εκπαίδευση και τεχνολογία, εμπόριο, μεταφορές και υποδομές).

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: