Κυνήγι αγριόχοιρων από το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης για την πρόληψη της αφρικανικής πανώλης

Το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης προχωρά σε κυνήγι ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων, στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Επ” αφορμή της εν λόγω δράσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου, στην περιοχή «Αηδόνι Ρέμα», βόρεια της Αλεξανδρούπολης, ο Δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτή γίνεται σε εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 3139/Β/7-8-2019).

«Τα συγκεκριμένα συνεργεία, συγκροτήθηκαν με απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, μετά από πρόταση δική μας», σημειώνει χαρακτηριστικά. Απαρτίζονται από κυνηγούς, δασικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους της θηροφυλακής, οι οποίοι (δασικοί υπάλληλοι) ελέγχουν την όλη διαδικασία και θα βγαίνουν σε διάφορες περιοχές, προσπαθώντας να θηρεύσουν αγριόχοιρους. Ο κ. Πιστόλας επισημαίνει πως είναι διττός ο στόχος της συγκεκριμένης δράσης «Ο ένας είναι η μείωση του αριθμού των αγριόχοιρων που βρίσκεται σε υπερπληθυσμό. Το κυριότερο όμως που θέλουμε να πετύχουμε είναι η λήψη δείγματος από τα θηράματα, ώστε να ελέγξουμε γενικότερα αν είναι υγιείς οι αγριόχοιροι στην περιοχή μας από διάφορες ασθένειες και κυρίως εάν η αφρικανική πανώλη έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα», εξηγεί συμπληρώνοντας ότι «ο αγριόχοιρος είναι μοναδικός βιολογικός φορέας μεταφοράς της Αφρικανικής Πανώλης στην άγρια πανίδα, όλοι οι άλλοι είναι μηχανικοί φορείς, δηλαδή μπορεί να κουβαλούν λάσπη που έχει την αφρικανική πανώλη αλλά δεν προσβάλλονται».

Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης τονίζει την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει τόσο με τους κυνηγετικούς συλλόγους, όσο και με τους επικεφαλής των ομάδων που θηρεύουν, οι οποίοι έχοντας ενημερωθεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν σε περίπτωση εντοπισμού νεκρού αγριόχοιρου, ή αγριόχοιρου που δεν φέρεται φυσιολογικά, «κατανοώντας τη σοβαρότητα του θέματος, με δική τους πρωτοβουλία και με γνώμονα το δημόσιο καλό, θα δίνουν δείγματα εφόσον θηρεύουν, στην κτηνιατρική υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστούν».

Τέλος αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των αγριόχοιρων, ο κ. Πιστόλας εξηγεί πως αυτή σημειώθηκε «Την τελευταία 10-15ετία, λόγω της βελτίωσης των κλιματικών συνθηκών που είχε ως αποτέλεσμα τη μικρότερη θνησιμότητα των νεογνών, καθώς και της καλλιέργειας του αραβόσιτου και του ηλιόσπορου αλλά και της καλής παραγωγή σε βελανίδια, που συνέβαλαν στην αύξηση της τροφής και στην αύξηση του πληθυσμού τους».

Σημειώνεται ότι από τους μέχρι σήμερα εντατικούς ελέγχους δεν εντοπίστηκε κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: