Κύμα οργής για δεύτερη μέρα στους δρόμους της Τουρκίας, ζητούν την παραίτηση Ερντογάν εν μέσω «κραχ»

Το μισό εργατικό δυναμικό της Τουρκίας αμοίβεται με λιγότερα χρήματα από το βασικό μισθό της Κίνας, ενώ το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλότερο -Οι πολίτες στερούνται βασικά αγαθά — Ελλείψεις σε εκατοντάδες φάρμακα — Η Apple «μπλόκαρε» τις πωλήσεις iPhones — Ο Ερντογάν υπόσχεται αραβικές επενδύσεις

Σε οικονομική περιδήνηση βρίσκεται η Τουρκία, με την κατρακύλα της τουρκικής λίρας να επεκτείνει τους ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Άγκυρας, τη δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν  να γνωρίζει ελεύθερη πτώση και την αντιπολίτευση να σχηματίζει ισχυρό μέτωπο εναντίον του. Οι πρωτόγνωρες εικόνες ελλείψεων σε βασικά αγαθά και φάρμακα,  η γενικευμένη φτωχοποίηση, έχουν ξεσηκώσει κύμα αγάνάκτησης στη χώρα, με τους πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους, επί δεύτερη συνεχή ημέρα, για να εκδηλώσουν την οργή τους για την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση.

Οι διαδηλωτές ζητούν ακόμη και παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος AKP, ενώ ο βασικός μισθός στην Τουρκία, υποχώρησε στα 230 δολάρια, πιο κάτω από τους μισθούς στην Κίνα. Την ίδια στιγμή, μεγάλα σούπερ μάρκετ ενημερώνουν τους καταναλωτές πως μπορούν να αγοράζουν έως δύο συσκευασίες καφέ, ζάχαρης, λαδιού με τις φωτογραφίες να γίνονται viral στα κοινωνικά δίκτυα και να σχολιάζονται έντονα.

Πάντως, η κρίση που βιώνει η Τουρκία δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στις αναλύσεις και τις προσεγγίσεις των περισσότερων μέσων ενημέρωσης της χώρας, που αποφεύγουν να δώσουν την αναμενόμενη βαρύτητα στο θέμα.

Σε οικονομικό επίπεδο, το εμπόριο έχει «παγώσει», καθώς δεν υπάρχει καμία πίστωση και οι συναλλαγές μεταξύ εμπόρων γίνονται μόνο τοις μετρητοίς και αποκλειστικά σε ευρώ και δολάρια. Οι τράπεζες έχουν κλείσει την…κάνουλα της χρηματοδότησης και δεν χορηγούν δάνεια, ενώ οι αγοραπωλησίες ακινήτων ακυρώνονται, δεδομένης της αβεβαιότητας για την ισοτιμία την επόμενη μέρα. 

Παράλληλα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο επικρατεί ένα χάος, ενώ οι εταιρείες κατασκευής κινητής τηλεφωνίας, όπως η Apple και η Samsung σταμάτησαν να πουλούν συσκευές στη χώρα. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Ερντογάν υποδέχτηκε σήμερα τον πρώην εχθρό του και νυν …σωτήρα του, τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο σεΐχης Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, τα οποία θα βοηθήσουν μεν την τουρκική οικονομία, όμως δεν είναι αρκετά.

Όπως φαίνεται, αυτά τα κεφάλαια θα επενδυθούν τώρα δίνοντας μια ανάσα στην τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια η τουρκική οικονομία για να επανακάμψει.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να στρίψει το τιμόνι, αλλάζοντας την οικονομική πολιτική του. Δεν είναι, άλλωστε, καινούρια, η εμμονή του στα χαμηλά επιτόκια, θεωρώντας ότι με αυτή την πολιτική θα συντηρήσει έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Όποιος –και είναι αρκετοί– σε επίσημη θέση τόλμησε να εκφράσει τη διαφωνία του αποπέμφθηκε. Έχει ήδη αποπεμφθεί από την αρχή του 2021 ο διοικητής της Κεντρικής τράπεζας και πρόσφατα τρία ακόμα στελέχη της.

Ο πληθωρισμός που επισήμως τρέχει με ρυθμό 20%, αλλά στην πραγματικότητα με υπερδιπλάσιο, ροκανίζει τα εισοδήματα, τα οποία πλέον δεν επαρκούν για ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, λόγω και της συνεχούς ανόδου των τιμών.

Το μισό εργατικό δυναμικό της Τουρκίας αμοίβεται με λιγότερα χρήματα από το βασικό μισθό της Κίνας, ενώ το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλότερο. Στερούνται, λοιπόν, βασικά αγαθά. Η θέρμανση καθίσταται πολυτέλεια, το καθημερινό τραπέζι φτωχαίνει, κάποιοι λένε ότι δεν μπορούν να δώσουν ούτε ψωμί στα παιδιά τους.

Ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί απάντησε ότι «κάθε πλούσιος γιός της πατρίδας πρέπει να πάει στο πλησιέστερο φούρνο, να αγοράσει ψωμί και να το κρεμάσει έξω για τους φτωχούς. Δεν κοιμάται κανείς όσο ο γείτονάς του πεινάει».

Ελλείψεις σε εκατοντάδες φάρμακα

Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε εκατοντάδες φάρμακα που εισάγονται από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ινσουλίνη, φάρμακα για τη ΧΑΠ, χοληστερίνης αλλά και αντιβιοτικά για παιδιά, δημιουργώντας και προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση των καταναλωτών και παρέμβαση του εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα τα ελεγχόμενα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, «σφυρίζουν» αδιάφορα, για τα σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα που δημιουργεί σε μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, η συνεχιζόμενη κατρακύλα της αξίας του εθνικού νομίσματος.

Για «προβοκάτορες» μιλά η Yeni Safak

Ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak είναι ενδεικτικός: «Προβοκάτορες στο προσκήνιο: Τώρα καλούν τον κόσμο στους δρόμους, χρησιμοποιώντας το δολάριο ως δικαιολογία».

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως «χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου, κάποιοι προβοκάτορες ανέλαβαν δράση σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη» συμπληρώνοντας πως επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να μπουν τέλος σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Η Apple «μπλόκαρε» τις πωλήσεις iPhones

Η τουρκική ιστοσελίδα της Apple δεν επιτρέπει να προχωρήσουν οι πωλήσεις των περισσότερων προϊόντων, εμφανίζοντας το μήνυμα «Μη διαθέσιμο αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Οι τοπικές τιμές τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν περίπου κατά 10% χαμηλότερες από τις αμερικανικές τιμές.

Στέλεχος πωλήσεων στο κατάστημα της Apple στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι ο κόσμος σκέπτεται τα ηλεκτρονικά ως επένδυση όσο και ως κάτι χρήσιμο.

«Είναι αρκετά σουρεαλιστικό με την οικονομία και την όλη κατάσταση, αλλά ο κόσμος θεωρεί ότι πρόκειται για ένα απόθεμα με αξία και σπεύδει στα καταστήματα. Γνωρίζει ότι θα μπορεί να το πουλήσει ένα χρόνο αργότερα σε υψηλότερη τιμή από αυτή που πλήρωσε», δήλωσε το πρόσωπο αυτό που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι πελάτες στρέφονται σε γνωστές μάρκες εισαγωγής, κυρίως ηλεκτρονικά και καλλυντικά, δήλωσε στέλεχος τουρκικής εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πυρά Κιλιτσντάρογλου κατά Ερντογάν

Την ώρα που καταρρέει η τουρκική οικονομία και το τουρκικό νόμισμα συνεχίζει να υφίσταται τη μια πτώση ρεκόρ μετά την άλλη, ο πρόεδρος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορεί την κυβέρνηση του Τούρκου προέδου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «εξαθλίωση».

Με αιχμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πως κακώς εξοπλίζεται η Ελλάδα ενώ βρίσκεται σε κρίση και έχει χρεοκοπήσει, ο Κιλιντσάρογλου διερωτήθηκε πώς γίνεται να μιλάνε για εξαθλίωση των Ελλήνων που λαμβάνουν τριπλάσιους μισθούς από τους Τούρκους εργαζόμενους.

«Μέχρι εχθές έλεγαν από την κυβέρνηση του Ερντογάν “Στην εξαθλίωση η Ελλάδα. Καταστράφηκε. Η Ελλάδα χρεοκόπησε. Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 2,7 φορές πιο πάνω από την Τουρκία. Δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος. Ποιος ζει στην εξαθλίωση;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: