Κυκλοφορεί βίντεο ΣΟΚ από την εκτέλεση του Έλληνα και των υπόλοιπων ομήρων στην Νιγηρία

Κυκλοφορεί βίντεο ΣΟΚ από την εκτέλεση του Έλληνα και των υπόλοιπων ομήρων στην Νιγηρία

Βίντεο με τα πτώματα των ομήρων που εκτέλεσε η ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρου στη Νιγηρία στους οποίους περιλαμβάνεται και ένας Ελληνας πολίτης, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube, είναι θολό και χωρίς ήχο και δείχνει τουλάχιστον τέσσερα από τα θύματα τα οποία απήχθησαν τον περασμένο μήνα.
Φέρει στα αραβικά τον τίτλο: “Ο επτά χριστιανών ομήρων στη Νιγηρία”.
Σύφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, το βίντεο, το οποίο είναι θολό και χωρίς ήχο και ήταν αναρτημένο στο YouTube, φαίνεται να δείχνει τουλάχιστον τέσσερα από τα θύματα τα οποία απήχθησαν τον περασμένο μήνα. Οι αντιστοιχούν σε λήψεις στιγμιότυπων οθόνης οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για την εκτέλεση των ομήρων.
Το βίντεο φέρει στα αραβικά τον τίτλο:
«Ο θάνατος επτά χριστιανών ομήρων στη Νιγηρία».

 
Δείτε αποσπάσματα από το βίντεο.

Στις 16 Φεβρουαρίου, δύο Λιβανέζοι, δύο Σύροι, ένας Έλληνας, ένας Ιταλός και ένας Βρετανός που εργάζονταν για τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρείας Setraco είχαν απαχθεί σ” ένα εργοτάξιο στη βόρεια Νιγηρία.

Οι αρχές της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας θεώρησαν χθες Κυριακή πως είναι πιθανό οι επτά όμηροι να είναι νεκροί, μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσής τους από την Ανσάρου, μια πληροφορία η οποία αναμεταδόθηκε το Σάββατο από το SITE, το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστότοπων.

 Η βόρεια Νιγηρία συχνά συγκλονίζεται από επιθέσεις που πραγματοποιούνται από ισλαμιστές και οι οποίες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με το SITE, η Ανσάρου είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι «ωθήθηκε να εκτελέσει» τους επτά άνδρες και επικαλέσθηκε κυρίως «ενέργειες που διεξήχθησαν από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Νιγηρίας για την απελευθέρωση των ομήρων».

 Το αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξή του σε οποιαδήποτε επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων. Η Νιγηρία δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Αναφερόμενη πάντως στην επιμελητειακή αρωγή που προσφέρεται από τη Βρετανία στη και τη Νιγηρία αναφορικά με τη στρατιωτική επέμβαση που διεξάγεται στο Μαλί, μια εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως δεν είναι «εντελώς αδιανόητο» βρετανικά αεροπλάνα να υπερίπτανται της περιοχής για να μεταφέρουν και υλικό.

Δύο ημέρες μετά την απαγωγή, η Ανσάρου είχε δηλώσει μέσω email ότι κρατεί «ομήρους επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων λιβανέζους και τους ευρωπαίους συναδέλφους τους, που εργάζονται για την Setraco».

Η ισλαμιστική οργάνωση είχε αναφερθεί τότε σε «ωμότητες που διαπράττονται έναντι της θρησκείας του Αλλάχ (…) από τις ευρωπαϊκές χώρες σε πολλά μέρη, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν και το Μαλί».

Σύμφωνα όμως με ορισμένους ειδικούς, οι δηλώσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη επειδή μπορεί να κρύβουν άλλα κίνητρα, καθώς το πολύ επικερδές «παζάρι» των ομήρων είναι κάτι συνηθισμένο στην περιοχή.

 Η Ανσάρου αποτελεί τμήμα της νιγηριανής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε επιθέσεις που πραγματοποιούνται από το 2009 στη βόρεια και την κεντρική Νιγηρία.

Η Ανσάρου ανέλαβε το Δεκέμβριο την ευθύνη για την απαγωγή ενός γάλλου μηχανικού στην πολιτεία Καστίνα, στα σύνορα με το Νίγηρα.

Η Μπόκο Χαράμ, από την πλευρά της, ανέλαβε την ευθύνη, με βίντεο που ανέβασε στο Ίντερνετ στις 25 Φεβρουαρίου, για την απαγωγή στο βόρειο Καμερούν μιας οικογένειας επτά Γάλλων, στην οποία περιλαμβάνονταν τέσσερα παιδιά. Το βίντεο αυτό ήταν ωστόσο πολύ διαφορετικό από προηγούμενα βίντεο που είχαν δημοσιοποιηθεί από την Μπόκο Χαράμ, η οποία ουδέποτε ως τότε είχε αναλάβει την ευθύνη για απαγωγές ξένων.

Αντίθετα η Ανσάρου αναφέρεται ότι συνδέεται με πολλές απαγωγές, μεταξύ των οποίων αυτές ενός Βρετανού και ενός Ιταλού, το Μάιο του 2011, οι οποίοι σκοτώθηκαν το Μάρτιο του 2012.

Ωστόσο, οι αρχές της Νιγηρίας δεν έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο των επτά ομήρων —δύο Λιβανέζων, δύο Σύρων, ενός Έλληνα, ενός Ιταλού και ενός Βρετανού— τους οποίους υποστήριξε το Σάββατο πως σκότωσε η ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρου, η οποία τους είχε απαγάγει στη βόρεια Νιγηρία όπου εργάζονταν για τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία Setraco.

 »Η ανακοίνωση δεν έχει επιβεβαιωθεί και όσο δεν επιβεβαιώνεται, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερώσουμε (τους ομήρους) και να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους», δήλωσε σήμερα ο νιγηριανός υπουργός Εσωτερικών Άμπα Μόρο προς το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC.

 Οι αρχές της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας θεώρησαν χθες Κυριακή πως είναι πιθανό οι επτά όμηροι να είναι νεκροί, μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσής τους από την Ανσάρου — μια πληροφορία η οποία αναμεταδόθηκε το Σάββατο από το SITE, το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστότοπων.

«Οι χώρες που επηρεάζονται (από τη των ομήρων) μπορούν να πιστεύουν πως αυτό έχει συμβεί, αλλά από την πλευρά της, η χώρα όπου αυτό συνέβη, βασισμένη σ” αυτό που βλέπει, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων και ελπίζει ότι είναι ζωντανοί», πρόσθεσε ο νιγηριανός υπουργός Εσωτερικών.

Κυκλοφορεί βίντεο ΣΟΚ από την εκτέλεση του Έλληνα και των υπόλοιπων ομήρων στην Νιγηρία

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: