Ξεπέρασαν τους 5 εκατομμύρια οι θάνατοι από Covid-19 παγκοσμίως – Σε λιγότερο από 2 χρόνια το θλιβερό ορόσημο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς

Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Λίγο πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την εμφάνιση του ιού που άλλαξε ριζικά τη ζωή μας, ένα ακόμη θλιβερό ορόσημο έρχεται να μας θυμίζει πόσο βαρύς ειναι ο απολογισμός αυτής της φονικής πανδημίας.

Όπως επισημαίνει το Associated Press πρόκειται για μια πανδημία που έπληξε βαθύτατα όχι μόνο τις φτωχές χώρες, αλλά και τις πλούσιες με ισχυρά (μέχρι πρότινος) υγειονομικά συστήματα.

«Σήμερα, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και Βραζιλία — ως επί το πλείστον χώρες υψηλού ή ανώτερου μέσου εισοδήματος — συνιστούν το 1/8 του παγκόσμιου πληθυσμού και όμως καταγράφουν σχεδόν τους μισούς από όλους τους καταγεγραμμένους θανάτους. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει 740.000 χαμένες ζωές, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο έθνος», γράφει το δημοσίευμα του πρακτορείου.

«Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή στη ζωή μας» δήλωσε ο Δρ. Άλμπερτ Κο, ειδικός στη λοιμωξιολογία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: «Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και να μην έχουμε ακόμα 5 εκατομμύρια θανάτους;»

Ο τραγικός απολογισμός ισούται σχεδόν με το άθροισμα του πληθυσμού του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο. Συναγωνίζεται τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο από το 1950, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Peace Research Institute Oslo. Παγκοσμίως, η Covid-19 είναι πλέον η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου, μετά το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.



.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: