Ξεκινά η κατασκευή του «EuroAsia Interconnector»: Νέα δεμένα για την ενεργειακή ασφάλεια σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ

Μια νέα εποχή για τα ενεργειακά πράγματα της Κύπρου, την οικονομία της χώρας, αλλά και την ίδια την ΕΕ σηματοδοτεί η τελετή εγκαινίων του EuroAsia Interconnector, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Ενέργεια Kadri Simson, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα και πλήθους άλλων επισήμων, αλλά και ξένων διπλωματών.

Το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector είναι ένα Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και βρίσκεται στον κατάλογο υποδομών της ΕΕ από το 2013. Με την πραγματοποίηση της τελετής εγκαινίων, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης, μέχρι το 2027, των δύο μεγαλύτερων υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο, που θα διασυνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα μέσω Κρήτης σε πρώτη φάση (έργο ισχύος 1000 MW). Σε μεταγενέστερο στάδιο θα ακολουθήσει η σύνδεση με το Ισραήλ, ενώ στο στάδιο της πλήρους εγκατάστασής του, το έργο θα έχει ισχύ 2000 MW.

Πρόκειται για ένα πολυτερματικό έργο, τελευταίας τεχνολογίας. Για την υλοποίησή του θα τοποθετηθεί το μακρύτερο και το βαθύτερο καλώδιο στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάθος της τοποθέτησης του καλωδίου σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου αναμένεται να φθάσει τα 2200 μέτρα και σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα 3000 μέτρα, ενώ το έργο έχει μήκος 898km.

Το έργο εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της ίδιας της ΕΕ, ενώ προκύπτουν γεωπολιτικά, αλλά και οικονομικά οφέλη και είναι εφικτή η μείωση των λογαριασμών ρεύματος μέχρι 200 εκατ. ετησίως.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector κ. Νάσος Κτωρίδης ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, γιατί τοποθέτησε το έργο στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Όπως επεσήμανε, ο κ. Κτωρίδης, το EuroAsia Interconnector υπηρετεί πολλαπλούς ενεργειακούς στόχους και εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. «Η υλοποίηση του EuroAsia Interconnector θα συμβάλει στην εκπλήρωση των ενεργειακών στόχων της ΕΕ και στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ενώ εγγυάται την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των εμπλεκόμενων χωρών και του συστήματος της ΕΕ συνολικά», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι:

• Μέσω του διαδρόμου ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργείται, μπορεί η ΕΕ να εφοδιαστεί με ασφάλεια με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποθέματα φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα, εξέλιξη που θα συμβάλει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της ΕΕ και την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

• Το έργο ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των τριών εμπλεκόμενων χωρών και του συστήματος της ΕΕ συνολικά.

• Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως και 51% μέχρι το 2030 και μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2), όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί .

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: