Ξεκάθαρο μήνυμα της Ελλάδας στην Τουρκία: Είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις

Ταραξία και παράγοντα αστάθειας στην περιοχή χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την Τουρκία, σημειώνοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τις παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, τις παράνομες NAVTEX και την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της χώρας.

«Η Ελλάδα, με μεθοδικότητα και συνέπεια, εμπεδώνει την πεποίθηση, σε όλο τον κόσμο, ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Πέρα από την παραδοσιακή συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή fora που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τους τελευταίους μήνες, οριοθέτησε με την Ιταλία και την Αίγυπτο θαλάσσιες ζώνες με απόλυτο σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε.

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων και πως εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση θα τον ενεργοποιήσουν και πως οι ΗΠΑ, με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στο χέρι της Άγκυρας είναι να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις, είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση, πρόσθεσε.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές  καλής γειτονίας, επιδιώκουμε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις, δεν γίνεται.

Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει την προκλητικότητα.

«Περιμένουμε, λοιπόν, από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Με ειλικρινή διπλωματία, όχι τυχοδιωκτική προπαγάνδα. Με ρεαλιστικό πλαίσιο, όχι αυθαίρετες και παράνομες κατά το Διεθνές Δίκαιο διεκδικήσεις. Και τελικά με ένα και μόνο χαρτί: Τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε να επιδιώξουμε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τη μόνη διμερή εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Και, αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: