Ξεκάθαρο μήνυμα – Την Κυριακή συμφωνία ή Grexit τη Δευτέρα

Ξεκάθαρο μήνυμα   Την Κυριακή συμφωνία ή Grexit τη Δευτέρα

Το κλίμα μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα έγινε βαρύ από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν νέο τελεσίγραφο στην Ελλάδα η οποία τώρα καλείται να υποβάλει μια λεπτομερής πρόταση μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η πρόταση αυτή θα κριθεί και θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής στην οποία όπως ανακοινώθηκε θα παρευρεθούν και οι 28 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

Γιούνκερ και Τουσκ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι πια δεν αποκλείουν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα από Δευτέρα ενώ ο Αλέξης εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος και τόνισε πως η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια της έχοντας ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας για βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει τη συζήτηση για μια και καλή.

«Απόψε η απόφαση είναι ότι θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για να κατατεθούν οι νέες προτάσεις προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από την ελληνική . Μπορεί να είναι η τελευταία Σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω σε happy end», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μετά το τέλος της αποψινής Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μάλιστα έκανε λόγο για Σύνοδο Κορυφής των 28 την Κυριακή.

Είπε ακόμα ότι πιστεύει πως θα υπάρξει χώρος για να συζητηθεί το στρατηγικό θέμα του χρέους αργότερα. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα γιατί οι συνταξιούχων να περιμένουν στην ουρά έξω από τα ΑΤΜ «είναι κάτι που μας προβληματίζει».

«Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα έως την Πέμπτη» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας και εκείνη από την πλευρά της ότι την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει νέα Σύνοδος με την συμμετοχή των 28 κρατών της ΕΕ. Όπως είπε, συζητείται πλέον ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο θα πρέπει να είναι πολυετές.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ελπίζει να λάβει επαρκείς προτάσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα εντός αυτής της εβδομάδας ώστε να ζητήσει από τη γερμανική να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η καγκελάριος διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί. «Την Κυριακή θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή και των 28 κρατών της ΕΕ γιατί το αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις σε όλους», ανέφερε.

Στην περίπτωση που ο κατάλογος των μέτρων θεωρεί ικανοποιητικός και η Ελλάδα προχωρήσει σε κάποιες προαπαιτούμενες ενέργειες για να τεθούν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα, η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι θα καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα μπορεί να έχει ενισχύσει τον Tσίπρα, αλλά η ελευθερία κινήσεων των άλλων 18 έχει αποδυναμωθεί, τόνισε.

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: