Ξανθός: Θα προβλέψουμε να υποδιπλασιαστεί η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων

Αλλαγές που θα βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της επιβάρυνσης των ασθενών στα φάρμακα, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ενημερώνοντας τους βουλευτές αναφορικά με τις εξελίξεις για το φάρμακο της συμμαχίας των χωρών που συμμετέχουν στην Διακήρυξη της Βαλέτα.

Μιλώντας στα μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας δρομολογεί αλλαγή στη σχέση ανάμεσα στην ασφαλιστική και τη λιανική τιμή του φαρμάκου, ενώ παράλληλα απέρριψε τα σενάρια περί αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, χαρακτηρίζοντάς τα «επικοινωνιακή αθλιότητα».

«Ετοιμάζουμε μία πρωτοποριακή αλλαγή σε επίπεδο Ευρώπης. Θα προβλέψουμε να υποδιπλασιαστεί η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων από τα οποία θα έχει προκύψει όφελος για το δημόσιο μέσω της διαπραγμάτευσης. Θα έχουν έτσι πολύ σημαντική ελάφρυνση οι ασθενείς από αυτή την παρέμβαση», τόνισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:

«Φέτος ήταν 624 εκατ. η θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος, τα 363 εκατ. προέκυπταν από το ποσοστό συμμετοχής, δηλαδή το 10% και 25% και τα 260 εκατ. ήταν από τη διαφορά λιανικής ασφαλιστικής. Με την παρέμβαση που κάνουμε θα προκαλέσει μια μείωση αυτής της ψαλίδας και θα έχουμε ένα πολλαπλασιαστικό όφελος. Σε κάθε περίπτωση, από αυτή την παρέμβαση στο δελτίο τιμών που μεσοσταθμικά κρατάει τις τιμές στο ίδιο ισοζύγιο, προφανώς δεν θα υπάρξει επιβάρυνση μεσοσταθμικά στη συμμετοχή αυτών των 624 εκατ. ευρώ. Άρα, αυτή η θεωρία ότι έρχονται αυξήσεις τιμών που θα σημαίνει επιβάρυνση των πολιτών, είναι μια απίστευτη επικοινωνιακή αθλιότητα. Η πιο τρανή απόδειξη για αυτή την ανυπόστατη, εν πάση περιπτώσει, καταστροφολογία, νομίζω ότι θα υπάρξει μέσα σε λίγο διάστημα, όπου θα έχουμε τον δελτίο τιμών που θα εκδώσει ο ΕΟΦ και θα έχουμε τη δυνατότητα και τότε να παρουσιάσουμε ακριβώς τις αυξομειώσεις που θα προκύψουν, οι οποίες και δημοσιονομικά θα είναι ουδέτερες, δεν θα προκύψει επιβάρυνση δημοσιονομική, γιατί ούτως ή άλλως έχουμε συγκεκριμένο ύψος προϋπολογισμού, αλλά θα είναι και από την άποψη της συμμετοχής των ασθενών ουδέτερη».

Ο κ. Ξανθός υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας επισημαίνοντας ότι «το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι κερδίζουμε ένα σταθερό πλαίσιο, βιώσιμο, το οποίο αντιστοιχεί στη νέα φάση στην οποία μπαίνει η πορεία της οικονομίας και της χώρας στα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα, χαρακτήρισε επένδυση την πρωτοβουλία της Διακήρυξης της Βαλέτα, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θέλει να διασφαλίσει έγκαιρη πρόσβαση στα σύγχρονα καινοτόμα φάρμακα με καλές τιμές».

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: