Κρητικός ξενοδόχος έδιωξε Σκοπιανούς πολίτες από το ξενοδοχείο του

To Facebook διέγραψε ανάρτηση ξενοδόχου μετά από αναφορές χρηστών, στην οποία είχε φωτογραφήσει διαβατήρια πολιτών των Σκοπίων, τα οποία γράφουν «Republic Of Macedonia”.

Ταυτόχρονα έγραφε πως τους αρνήθηκε την είσοδο στο ξενοδοχείο του:

Ο κύριος Τσαγκαράκης επανήλθε με νεότερη ανάρτηση γράφοντας ότι το Facebook του κατέβασε το εν λόγω στάτους:

Η πράξη του δίχασε

Αρκετοί του έδωσαν συγχαρητήρια για την «πατριωτική στάση», όμως εγώ συντάσσομαι με τους υπόλοιπους (επίσης αρκετούς).

Η πρώτη σκέψη μου ήταν πως είχε ένα πάτημα ο ξενοδόχος μιας και τα διαβατήρια γράφουν σκέτο Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία, αλλά η σκέψη μου ήταν φυσικά βλακεία. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει κυρωθεί από κανένα Κοινοβούλιο και φυσικά δεν έχει γίνει καν το Δημοψήφισμα στα Σκόπια.

Άρα, ορθώς τα διαβατήριά τους χρησιμοποιούν την τωρινή, επίσημη ονομασία του κράτους τους, με την οποία τους είχε αναγνωρίσει σχεδόν όλος ο πλανήτης (εκτός από εμάς φυσικά). Republic of Macedonia λέγονται (μέχρι να ψηφιστεί και επικυρωθεί η συμφωνία για Republic of Northern Macedonia) και το ότι επιλέγουν τη χώρα μας για να έρθουν και να μας αφήσουν τα λεφτά τους είναι, κατά τη γνώμη μου, θετικό. Επιπλέον, τα διαβατήρια αυτά αναγνωρίζονται απ’ το ελληνικό δίκαιο.

Μακάρι η Ελλάδα να είχε πετύχει καλύτερες συμφωνίες και να μην είχαν αναγνωριστεί τα Σκόπια ως σκέτο Μακεδονία, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και είμαστε υπεύθυνοι και οι πολίτες που δε δεχόμασταν για δεκαετίες ούτε καν σύνθετη ονομασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα που μιλάμε η σκέτη ονομασία.

Πάντως κάποιοι θεωρούν πως ο Κρητικός ξενοδόχος ενδέχεται να παραβίασε το νόμο και πρέπει να ελεγχθεί. ‘Αλλοι πως πρέπει να του αφαιρεθεί η άδεια.

Στα σχόλια του στάτους του κυρίου Κουτσομύτη διαβάζουμε απόψεις επί του νομικού σκέλους του ζητήματος:

Δυστυχώς, έχει πράγματι κάθε δικαίωμα να αρνηθεί τη σύναψη σύμβασης φιλοξενίας με οποιαδήποτε πρόφαση. Οπότε, το ζήτημα είναι καθαρά ηθικό· να καταδικαστεί η πράξη του λεκτικά…

Δεν έχει δικαίωμα να πολιτικοποιεί δημοσίως την άρνηση υπηρεσίας διότι δυσφημεί συνολικά τη χώρα.

στο εμπόριο απαγορεύεται η άρνηση πώλησης. Ισχύει άλλο νομικό καθεστώς για τα ξενοδοχεία;

πρέπει να ισχύουν προϋποθέσεις για να μην δεχτείς ένα πελάτη που έχει κάνει κράτηση. Τι αναφέρει επακριβώς ο νόμος. Ο συγκεκριμένος είναι φουλ παράνομος

Δεν ισχύει, δεν μπορεί να αρνηθεί συναψη σύμβασης φιλοξενίας, για λόγους που συνιστούν παράνομη διάκριση (π.χ. λόγω ιθαγενειας, φυλής, θρησκεύματος κλπ.). Πολλώ δε μάλλον απορρίπτοντας ταξιδιωτικά έγγραφα που αναγνωρίζονται από το ελληνικό δίκαιο.

Ο νόμος λέει ότι ο ξενοδόχος μπορεί να αρνηθεί φιλοξενία μόνο αν ο πελάτης είναι ολοφάνερα ασθενής ή μεθυσμένος ή ρυπαρός. Σε καμία άλλη περίπτωση. Οι επισκέπτες από τα Σκόπια δηλώνονται στα βιβλία υποδοχής πελατών και σε άλλα δημόσια έγγραφα ως υπήκοοι ΠΓΔΜ.

 Ο Κανονισμός σχέσεων Ξενοδόχων-Πελατών είναι προϊόν απόφασης του ΓΓ του ΕΟΤ (με ισχύ νόμου) εδώ και 50 περίπου χρόνια. Για οποιοδήποτε πρόβλημα, η μόνη λύση είναι η (τουριστική) αστυνομία. Ο κανονισμός δεν προβλέπει ποινές. Ο ΕΟΤ (που δίνει τα ειδικά σήματα λειτουργίας στα τουριστικά καταλύματα) ανακαλεί άδειες μόνο σε ό,τι αφορά υγειονομικές ή κατασκευαστικές παραβάσεις. Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει ανάκληση για λόγους «δεοντολογίας”. Δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο (εξ όσων γνωρίζω), θεωρώντας προφανώς ότι σε μία χώρα με ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία δεν θα υπάρχουν πολλοί σαν τον εν λόγω επιχειρηματία.

Viral news

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: