Κρήτη: Κατάσχεση πλοίου που μετέφερε εκρηκτικά

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, αξιοποιώντας πληροφορίες, εντόπισε προ ημερών το φορτηγό πλοίο “ANDROMEDA” σημαίας Τανζανίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης, ενώ άνδρες Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και του Τελωνείου Κρήτης προχώρησαν σε έλεγχο του πλοίου και του φορτίου.

Προ δύο ημερών, πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος του φορτίου του πλοίου, το οποίο αποτελούνταν από είκοσι εννέα εμπορευματοκιβώτια και έντεκα δεξαμενές υγραερίου. Έτσι, δόθηκε εντολή στον Πλοίαρχο του πλοίου να καταπλεύσει στον λιμένα Ηρακλείου Κρήτης, συνοδεία περιπολικού σκάφους.

Στο πλοίο επέβαινε οκταμελές πλήρωμα (δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός υπήκοος) και σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα του πλοίου, τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από τον λιμένα Mersin Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Τζιμπουτί, ενώ οι δεξαμενές υγραερίου από τον λιμένα Ισκεντερούν Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Ομάν.

Με τον έλεγχο του φορτίου επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο των 29 εμπορευματοκιβωτίων (εκρηκτικές ύλες – πυροκροτητές και λοιπός εξοπλισμός αυτών), διασταυρούμενο με τα αναγραφόμενα στα δηλωτικά και συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου. Ομοίως επιβεβαιώθηκε ότι, οι 11 δεξαμενές υγραερίου ήταν κενές φορτίου.

Στη συνέχεια, χθες διενεργήθηκε στο πλοίο επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεωρήσεων Πλοίων Ηρακλείου και διαπιστώθηκαν συνολικά εκατόν δύο σοβαρές παρατηρήσεις — ελλείψεις αναφορικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και του φορτίου.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο Πλοίαρχος του πλοίου έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη αυτού να μεταβεί στον λιμένα Μισουράτας Λιβύης και να εκφορτώσει και να παραδώσει το σύνολο του φορτίου. Στην περιοχή ισχύουν ωστόσο περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Λιβύη και απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή.

Ακόμη, εντοπίστηκε σχετική ημερολογιακή εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου την 18-12-2017, ενώ δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν. Έτσι, το πλήρωμα του πλοίου, κατόπιν εντολής Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, συνελήφθη και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον της, για σοβαρές παραβάσεις άρθρων του Π.Κ.

Το συγκεκριμένο φορτίο καθώς και το εν λόγω πλοίο κατασχέθηκαν. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, προκειμένου επιληφθεί για θέματα αρμοδιότητάς της.

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: