Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα με τους επικεφαλής των τραπεζών

Tα προβλήματα που δημιουργεί στο τραπεζικό σύστημα η καθυστέρηση της αξιολόγησης και ιδιαίτερα οι καθυστερήσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θα απασχολήσουν συνάντηση που θα έχουν αύριο η Διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στα γραφεία της Ένωσης.

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν οι πρόεδροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Νίκος Καραμούζης, Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Παναγιώτης Θωμόπουλος και Βασίλης Ράπανος, ο πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης, καθώς και οι Αιμίλιος Κυριάκου από τη Citibank και Στιβ Μπάνερ από την HSBC Bank, όπως και οι διευθύνοντες σύμβουλοι Δημήτριος Μαντζούνης, Φωκίων Καραβίας, Γιώργος Πουλόπουλος, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και Θεόδωρος Πανταλάκης της Αttica Bank.

Οι τραπεζίτες ανησυχούν πως εάν δεν αρθεί σύντομα η εκκρεμότητα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές, η μείωση των εσόδων των τραπεζών και η αύξηση των προβλέψεων για τα «κόκκινα» δάνεια, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται στην οικονομία, θα εξαερώσει τις ετήσιες οικονομίες των περίπου 150 εκατ. ευρώ που έχουν πετύχει τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα τις τραπεζικές διοικήσεις όσο πιο γρήγορα κλείσει η εκκρεμότητα της αξιολόγησης τόσο πιο υψηλοί θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης εφέτος, βοηθώντας τις τράπεζες να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματά τους.

Για το 2016, αν περιληφθούν και τα έκτακτα κέρδη που θα εγγράψουν οι τράπεζες, το καθαρό αποτέλεσμα σε επίπεδο ομίλων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 500 εκατ. ευρώ. Τα προ προβλέψεων κέρδη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 4,4 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στα 3,7 δισ. ευρώ, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα 12,8 δισ. ευρώ του 2015.

(?)

Πηγή: lykavitos.gr - oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: