Κρίση στο Κόσοβο: Δύσκολη νύχτα για την «ισορροπία τρόμου» Σέρβων – Αλβανόφωνων με φόντο την Ουκρανία

Πρώτη περιφερειακή κρίση

Στην πράξη, ωστόσο, η ξαφνική ένταση που πυροδοτήθηκε μεταξύ των δύο εθνοτικών ομάδων του Κοσόβου τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνιστά την πρώτη περιφερειακή κρίση που φαίνεται να πυροδοτεί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η Σερβία κινείται σε διαφορετική τροχιά, αντίθετη κατά γενική ομολογία, από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην Μόσχα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος απηύθυνε δημόσιο μήνυμα σήμερα, εξήγησε μόλις την περασμένη Δευτέρα πως «το 85% των κατοίκων της χώρας του θα υποστηρίζει πάντα τη Ρωσία ό,τι κι αν συμβεί» θέλοντας να καταδείξει τους ενεργούς και διαχρονικούς δεσμούς της χώρας του με την Μόσχα, ενώ το Βελιγράδι αρνήθηκε να συμμετάσχει στο δυτικό μέτωπο των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρότι η Σερβία φιλοδοξεί να λάβει status υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

Το σημερινό μήνυμα της Μόσχας

Επιπλέον, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα τόνισε σήμερα ότι η Ρωσία καλεί την Πρίστινα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ να σταματήσουν τις προκλήσεις και να τηρήσουν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

«Καλούμε την Πρίστινα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να την υποστηρίξουν να σταματήσουν τις προκλήσεις και να τηρήσουν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή και ότι  η δύναμη KFOR  θα πάρει όποια μέτρα είναι αναγκαία για να κρατήσει ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στο Κόσοβο, σύμφωνα με την εντολή των Ηνωμένων Εθνών.


Την ίδια ώρα, η πρόσδεση της Σερβίας στο άρμα των νέο-αναθεωρητικών δυνάμεων επεκτείνεται και προς ανατολάς, καθώς το Βελιγράδι υπέγραψε πρόσφατα με το Πεκίνο συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ενώ ξεκίνησε και η αεροπορική σύνδεση των δύο πρωτευουσών στις 16 Ιουλίου.

Μολονότι η δύσκολη συμβίωση Σέρβων και αλβανόφωνων στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μια από τις ανοιχτές πληγές για την ΕΕ, αλλά και τη Δύση ήδη από τη δεκαετία του ’90, η αιφνίδια αναζωπύρωση ενός γνωστού και δυσεπίλυτου εθνοτικού προβλήματος δεν είναι ασύνδετη με τη γενικότερη τάση αναθεωρητισμού που προωθούν τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα (έχοντας στο στόχαστρο την Ταϊβάν), κλονίζοντας τις ισορροπίες, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ΝΑΤΟϊκή παρουσία, εξαιτίας της KFOR.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς προειδοποίησε πως «προσευχόμαστε και ζητάμε ειρήνη. Αν τολμήσουν να διώξουν και να σκοτώσουν Σέρβους, η Σερβία θα κερδίσει», ενώ το απόγευμα οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία αποκλείστηκαν από Σέρβους που έστησαν οδοφράγματα τοποθετώντας βαριά φορτηγά οχήματα κάθετα στον δρόμο. Στον αποκλεισμό των δρόμων οι Σέρβοι προέβησαν μετά από πληροφορία ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Kοσόβου κατευθύνονται προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία.

Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τον διοικητή του βορείου τομέα της αστυνομίας της πόλης Μιτρόβιτσα, Μπέσιμ Χότι. Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, οι Σέρβοι διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία ταυτόχρονα στο νότιο τμήμα της πόλης, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, προετοιμάζουν συγκεντρώσεις και οι Αλβανοί.

Κατά μήκος του ποταμού Ίμπαρ που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR.

Πάντως, το υπουργείο ‘Άμυνας της Σερβίας διαψεύδει όλες τις πληροφορίες που διαδίδονται στο διαδίκτυο περί εισόδου του σερβικού στρατού στο Κόσοβο. «Εξαιτίας του μεγάλου όγκου παραπληροφόρησης που σκόπιμα διοχετεύει η Πρίστινα και των πληροφοριών που διαδίδονται μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ορισμένους ιστότοπους, και στις οποίες αναφέρεται ότι υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του σερβικού στρατού και της αποκαλούμενης αστυνομίας του Κοσόβου το υπουργείο ‘Αμυνας ανακοινώνει: Προς το παρόν, ο σερβικός στρατός δεν έχει περάσει τη διοικητική γραμμή και δεν έχει εισέλθει με κανέναν τρόπο στο έδαφος του Κοσόβου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: