Κρίση στην Ουκρανία: Το Πεντάγωνο κατηγορεί τη Ρωσία ότι ενίσχυσε τις στρατιωτικές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο

Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία – Φόβοι για στρατιωτική κλιμάκωση μετά και τα χερσαία και ναυτικά γuμνάσια

Παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος στρατιωτικών γυμνασίων, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι υποστήριξε σήμερα ότι η Ρωσία ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του», είπε ο Κίρμπι στο CNN. «Συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες)».

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό, καθώς αυτές οι δυνατότητες «περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε σήμερα το τέλος ορισμένων στρατιωτικών ελιγμών, ενώ τα χερσαία και ναυτικά γuμνάσια στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και στη Λευκορωσία πυροδοτούν φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση.

Ο Λαβρόφ προτείνει παράταση και διεύρυνση του διαλόγου

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του θεώρησε πιθανή μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης σχετικά με την Ουκρανία, προτείνοντας ακόμη και την «παράταση και διεύρυνση» του διαλόγου, σε έναν πιο ήπιο τόνο της Μόσχας, συγκριτικά με μια εμπρηστική ρητορική του Κρεμλίνου τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν έχει όλες τις δυνατότητες να εξαπολύσει «ανά πάσα στιγμή» μια «πολύ συμβατική μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» ή ακόμη και μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: