Κρίση στην Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ μεταδίδει το πρακτορείο TASS

Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου η χώρα — Ερωτηματικό η αντίδραση της Μόσχας — Διάταγμα για γενική κινητοποίηση υπέγραψε η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ — Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποιεί ότι «η απειλή δεν αφορά την Ουκρανία, αλλά την Ευρώπη»

Κρότοι εκρήξεων οβίδων του πυροβολικού ακούγονται νωρίς σήμερα σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ, διαπίστωσε ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS επιτόπου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, χρησιμοποιούνται βαριά πυροβόλα εναντίον της πόλης και η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πήρε τροπή προς το χειρότερο αυτή την εβδομάδα. Οι αρχές στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έκαναν λόγο για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού εδώ και μήνες και για μεγάλες ζημιές σε πολιτικές υποδομές.

Προχθές Παρασκευή οι φιλορώσοι ηγέτες των δύο περιοχών, αντίστοιχα ο Λέονιντ Πάσετσνικ και ο Ντένις Πουσίλιν, έκαναν γνωστό πως αρχίζουν να μεταφέρουν τους αμάχους στο έδαφος της Ρωσίας, εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Χθες Σάββατο, και οι δύο ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν «γενική κινητοποίηση», καλώντας όλους όσοι μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν σε στρατολογικά γραφεία.

Πόλεμος νεύρων και προβοκάτσιας στα ουκρανορωσικά σύνορα

Το θρίλερ στα σύνορα της Ουκρανίας συνεχίζεται με απανωτές εκρήξεις να σημειώνονται στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ. Ούτε το Κίεβο, ούτε οι αυτονομιστές προέβησαν σε διευκρινίσεις για αυτές.

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πάσετσνικ, πάντως, υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει γενική κινητοποίηση. Μεταξύ άλλων, απαγορεύει σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών να φύγουν από την περιοχή, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Απο την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε ότι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν κατακλύσει την Ανατολική Ουκρανία, με στόχο να εντείνουν το πολεμικό κλίμα.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι δύο νεκροί στρατιώτες και τέσσερις τραυματίες από τους βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον ένας από αυτούς, ένας 35χρονος λοχίας, πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε κοντά στο Νοβολουγκάνσκε.

Την ίδια στιγμή, επικράτησε πανικός όταν οβίδες εξερράγησαν τη στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας πραγματοποιούσε περιοδεία, συνοδευόμενος από βουλευτές. Δεν υπήρξε τραυματίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, «η χώρα είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια».

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σημείωσαν, όμως, 2.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας μονάχα το Σάββατο στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πόλεμος νεύρων έχει επηρεάσει τους πάντες με την ουκρανική τηλεόραση να μετατρέπεται σε ρινγκ. Δημοσιογράφος γρονθοκόπησε φιλορώσο πολιτικό σε ζωντανό τηλεοπτικό πανελ.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε μια “επείγουσα” τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν. Συζήτησαν τρόπους αποκλιμάκωσης της κρίσης. Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι «δεν θα απαντήσει στις προκλήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ότι παραμένει έτοιμος για διάλογο με τη Μόσχα».

Νωρίτερα, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει πλέον αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μου και η απειλή δεν αφορά την Ουκρανία, αλλά την Ευρώπη».

Ο Μακρόν αναμένεται σήμερα να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογο του. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μιλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογο του, σχολιάζοντας ότι «το να αγνοούνται οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα είναι κακό για τη σταθερότητα της Ευρώπης».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν παρομοίασε τον ρωσικό στρατό με φίδι που ξετυλίγεται και ετοιμάζεται να χτυπήσει την Ουκρανία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου ζήτησε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση, ώστε να μην είναι «πολύ υψηλό το κόστος».

Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι σχολίασε ότι «η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στις μεγάλες δυναμεις».

Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε για καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως, αν η Δύση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για στήριξη της Ουκρανίας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: