Κρίση στην Ουκρανία: Φίλοι του Πούτιν και δισεκατομμυριούχοι οι ολιγάρχες που θα υποστούν τις κυρώσεις του Τζόνσον

Ο ένας ήταν το «ζευγάρι» του Πούτιν στο τζούντο — Και στους τρεις έχει επιβάλει κυρώσεις η αμερικανική κυβέρνηση από το 2014 — Το Λονδίνο θα επιβάλει επίσης κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρεις πάμπλουτους Ρώσους

Τρεις ανθρώπους με τεράστια περιουσία «έβαλε στο μάτι» ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλει η Μεγάλη Βρετανία στη Ρωσία για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.

Ένας φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν από το τζούντο, Μπόρις Ρότενμπεργκ, συνιδιοκτήτης της SMP Bank, ο ανιψιός του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ, και ο δισεκατομμυριούχος Γκενάντι Τιμτσένκο που ελέγχει τον Όμιλο Βόλγα, είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να «παγώνουν» μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στις αποσχισθείσες από την Ουκρανία περιοχές.

Το πακέτο των κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον περιλαμβάνει εκτός από τους τρεις ολιγάρχες και πέντε τράπεζες, τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank.


Boris Rotenberg


Igor Rotenberg


Gennady Timchenko

Σε δηλώσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν, θα απαγορευτεί στα ενδιαφερόμενα άτομα να ταξιδεύουν στη Βρετανία και θα απαγορεύσουμε σε όλους Βρετανούς να έχουν οποιεσδήποτε συναλλαγές μαζί τους».

Ο Γκενάντι Νικολάγιεβιτς Τιμτσένκο είναι Ρώσος ολιγάρχης και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Ίδρυσε και κατέχει τον ιδιωτικό όμιλο επενδύσεων, τον Όμιλο Volga, ο οποίος ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακά, μεταφορικά και υποδομές.


Ο Gennady Timchenko στο πλάι του Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση του Ρώσου προέδρου με Γάλλους επιχειρηματίες το 2019

Διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στις ρωσικές και διεθνείς αγορές ενέργειας. Ασχολείται ενεργά με φιλανθρωπικές και αθλητικές δραστηριότητες. Πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του Γαλλο-Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Για περισσότερα από 20 χρόνια, η οικογένεια του Τιμτσένκο ασχολείται με φιλανθρωπικό έργο.

Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ είναι συνιδιοκτήτης της ομίλου SGM (StroyGazMontazh), της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας για αγωγό φυσικού αερίου και γραμμές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», το 2016 ήταν ο 69ος πλουσιότερος Ρώσος με καθαρή περιουσία 1,07 δισεκατομμύρια δολάρια. Θεωρείται στενός έμπιστος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.


Ο Rotenberg, με τη λαμπερή σύζυγό του Κατερίνα

Με τον αδελφό του Arkady, ο Boris Rotenberg είναι συνιδιοκτήτης του ομίλου Stroygazmontazh (SGM), της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Ρωσίας για αγωγούς φυσικού αερίου και γραμμές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2017, το Forbes υπολόγισε την περιουσία του σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτός και ο αδελφός του υπόκεινται σε προσωπικές κυρώσεις από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με γεγονότα κατά την ουκρανική κρίση το 2013 και το 2014.

Η σχέση τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χρονολογείται από το 1963 — όταν μπήκαν σε μια λέσχη σάμπο (σοβιετική πολεμική τέχνη) και το 1978 ο Αρκάντι έγινε προπονητής τζούντο. Μετά την επιστροφή του Πούτιν στη Ρωσία το 1990, προπονούνταν μαζί πολλές φορές την εβδομάδα και ο Ρότενμπεργκ εξασφάλισε χρηματοδότηση για να ιδρύσει τον Yavara-Neva, έναν επαγγελματικό σύλλογο τζούντο.

Ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ είναι Ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ανιψιός του Μπόρις Ρότενμπεργκ. Θεωρείται στενός φίλος του Πούτιν. Τον Οκτώβριο του 2018, η περιουσία του ανερχόταν σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι γιος του Αρκάντι Ρότενμπεργκ, επικεφαλής της τράπεζας SMP Bank.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: