Κρίση στην Αιθιοπία: Η κυβέρνηση λέει ότι οι δυνάμεις της περικυκλώνουν την πρωτεύουσα της Τιγκρέ – «Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε»

Οι αιθιοπικές ομοσπονδιακές δυνάμεις περικυκλώνουν την πρωτεύουσα της περιφέρειας Τιγκρέ από απόσταση περίπου 50 χλμ., ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση, αφού έδωσε τελεσίγραφο 72 ωρών στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκρέ (TPLF) να παραδοθεί.

«Η αρχή του τέλους είναι σε απόσταση αναπνοής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ρέντουαν Χουσέιν για την επίθεση που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, αποσταθεροποίησε την Αιθιοπία και επεκτάθηκε σε γειτονικές χώρες στο Κέρας της Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ είπε στο TPLF, που ασκούσε τη διακυβέρνηση στην ορεινή βόρεια ζώνη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, να καταθέσει τα όπλα έως την Τετάρτη διαφορετικά θα αντιμετωπίσει μια τελική επίθεση στη Μέκελε, μια πόλη μισού εκατομμυρίου κατοίκων.

Ο ηγέτης του TPLF Ντεμπρέτσιον Γκεμπρεμάικλ αρνήθηκε πως η Μέκελε έχει περικυκλωθεί και δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η απειλή του τελεσιγράφου είναι ένα πρόσχημα για ανασύνταξη των κυβερνητικών δυνάμεων έπειτα από τις ήττες, όπως τις χαρακτήρισε, που υπέστησαν σε τρία μέτωπα.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις τελευταίες αυτές δηλώσεις.

Οι ισχυρισμοί αμφοτέρων των πλευρών δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν καθώς οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές επικοινωνίες έχουν διακοπεί.

Εκατοντάδες, πιθανόν χιλιάδες, άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες και στις αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν στις 4 Νοεμβρίου, στέλνοντας περίπου 40.000 πρόσφυγες στο γειτονικό Σουδάν αφότου η κυβέρνηση κατηγόρησε το TPLF ότι εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση σε ομοσπονδιακή στρατιωτική βάση.

Η σύγκρουση επεκτάθηκε πέρα από την Τιγκρέ, με το TPLF να εκτοξεύει ρουκέτες τόσο εναντίον της γειτονικής περιφέρειας Αμχάρα όσο και πέρα από τα σύνορα στην Ερυθραία, την οποία οι κάτοικοι του Τιγκρέ κατηγορούν ότι υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις, κάτι που η Ασμάρα αρνείται.

Ο Ρέντουαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η κυβέρνηση ελέγχει τώρα το μεγαλύτερο μέρος της Τιγκρέ και πως οι άνθρωποι στις πόλεις που κατελήφθησαν παραδίδουν τα όπλα που τους έδωσε το TPLF.

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις περικυκλώνουν την Μέκελε από απόσταση περίπου 50 χλμ., πρόσθεσε σε κείμενο που εστάλη στο Ρόιτερς.

Οι δυνάμεις της Τιγκρέ εκτόξευσαν σήμερα ρουκέτες εναντίον της Μπαχίρ Νταρ, πρωτεύουσας της περιφέρειας Αμχάρα οι αρχές της οποίας υποστηρίζουν την επίθεση των ομοσπονδιακών δυνάμεων, δήλωσε ο Ρέντουαν και κάτοικοι. Είπε πως οι ρουκέτες δεν προκάλεσαν ζημιές.

«Μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει για απώλειες», δήλωσε ο ρεσεψιονίστ ενός ξενοδοχείου για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε πριν ξημερώσει. «Υποθέτω πως τώρα το έχουμε συνηθίσει και δεν υπάρχει πολύς πανικός».

Η αστυνομία της Αντίς Αμπέμπα συνέλαβε κάπου 796 ανθρώπους τους οποίους θεωρεί ύποπτους για σχεδιασμό «τρομοκρατικών επιθέσεων» στην πρωτεύουσα για λογαριασμό του TPLF, μετέδωσε το επίσημο δίκτυο Fana.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως οι στρατιώτες του TPLF κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της αρχαίας πόλης Αξούμ, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκεται 215 χλμ. βορειοδυτικά της Μέκελε.

Ο Ντεμπρέτσιον του TPLF το αρνήθηκε, λέγοντας πως έχουν ανεγερθεί εμπόδια για να ανακόψουν την προώθηση του αιθιοπικού στρατού.

Το TPLF κατηγορεί τον Άμπι ότι εισέβαλε στην περιοχή για να ασκήσει την κυριαρχία του. «Είμαστε άνθρωποι με αρχές και είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά μας να διοικούμε την περιοχή μας», πρόσθεσε ο ηγέτης του TPLF Ντεμπρέτσιον σε ένα μήνυμα προς το Ρόιτερς.

Ο Ντεμπρέτσιον ήταν αξιωματικός των μυστικών πληροφοριών για το TPLF στον αγώνα εναντίον της μαρξιστικής δικτατορίας της Αιθιοπίας στα χρόνια του 1980 και αργότερα απέκτησε δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανολόγου από το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα.

Έφθασε να γίνει αντιπρόεδρος της αιθιοπικής κυβέρνησης όταν σε αυτήν κυριαρχούσε το TPLF.

Το TPLF κατηγορεί τον Άμπι, πρώην σύντροφό του στη μάχη και εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό, ότι περιθωριοποιεί την εθνότητα των Τιγκρέ αφότου έγινε πρωθυπουργός πριν από δύο χρόνια. Απομάκρυνε αξιωματούχους του Τιγκρέ από θέσεις με επιρροή στην κυβέρνηση και στον στρατό και συνέλαβε ορισμένους τους οποίους κατηγορεί για παραβιάσεις δικαιωμάτων και διαφθορά.

Ο Άμπι, οι γονείς του οποίου είναι από τις μεγαλύτερες εθνότητες Ορόμο και Αμχάρα, αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι νόμιμα καταδιώκει εγκληματίες και ότι διατηρεί την εθνική ενότητα.

Η Αφρικανική Ένωση έχει διορίσει τρεις απεσταλμένους για ενδεχόμενες συνομιλίες για την Τιγκρέ. Ο Ρέντουαν είπε ως ο Άμπι θα τους συναντήσει και είναι ανοικτός σε όλες τις επιλογές εκτός από τις διαπραγματεύσεις με το TPLF.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γκέντεον Τιμότεοους Έσεμπον δήλωσε πως οι ενέργειες του TPLF, περιλαμβανομένων των επιθέσεων εναντίον της Βόρειας Διοίκησης του στρατού, της Αμχάρα και της Ερυθραίας, μπορεί να συνιστούν προδοσία και τρομοκρατία. Οι αρχές έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 38 επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτόν, πρόσθεσε.

Η απάντηση από τον πρόεδρο της επαρχίας Τιγκράι

Ο πρόεδρος της επαρχίας Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, δήλωσε σήμερα ότι ο λαός του είναι «έτοιμος να πεθάνει», μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Αμπίι Άχμεντ έδωσε διορία 72 ωρών στους ηγέτες της περιοχής και τις στρατιωτικές δυνάμεις τους να παραδοθούν.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις της Αιθιοπίας σχεδιάζουν να «περικυκλώσουν» τη Μέκελε, την πρωτεύουσα του Τιγκράι όπου εδρεύει η τοπική κυβέρνηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), την οποία σκοπεύουν να αντικαταστήσουν από τις «νόμιμες αρχές».

Πριν από δέκα ημέρες, ο Άμπιι έδωσε ένα πρώτο τελεσίγραφο στους μαχητές του Τιγκράι, καλώντας τους να αποσκιρτήσουν και να ενταχθούν στον ομοσπονδιακό στρατό. Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου «μπαίνει στην τελική φάση» της.

«Πόσες φορές μίλησε για τρεις ημέρες (σ.σ. ο Άμπιι Άχμεντ); Δεν καταλαβαίνει ποιοι είμαστε. Είμαστε ένας λαός με αρχές, έτοιμοι να πεθάνουμε για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να κυβερνάμε την περιοχή μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Τιγκράι και επικεφαλής του TPLF, Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ. «Στόχος του είναι να κρύψει την ήττα που υπέστησαν σήμερα (σ.σ. οι ομοσπονδιακές δυνάμεις) σε τρία μέτωπα. Για να έχει χρόνο να ανασυνταχθούν», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτά τα μέτωπα.

Το TPLF ανακοίνωσε επίσης, μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tigray Mass Media Agency, ότι εκτόξευσε ρουκέτες σήμερα στο αεροδρόμιο της Μπαχίρ Νταρ, της πρωτεύουσας της γειτονικής επαρχίας Αμχάρα. Είναι η τρίτη φορά που το συγκεκριμένο αεροδρόμιο γίνεται στόχος επιθέσεων από το Τιγκράι.

Δύο κάτοικοι της Μπαχίρ Νταρ είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσαν τις εκρήξεις, όμως δεν γνώριζαν αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

Η επαλήθευση των πληροφοριών από ανεξάρτητες πηγές είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι από την έναρξη των συγκρούσεων το Τιγκράι έχει αποκοπεί από τον έξω κόσμο. Άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των απωλειών και από τις δύο πλευρές. Τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο γειτονικό Σουδάν.

«Ο δρόμος προς την καταστροφή σας φτάνει στο τέλος του», έγραψε την Κυριακή, απευθυνόμενος στους ηγέτες του Τιγκράι, ο Άμπιι, ο οποίος ανέλαβε πρωθυπουργός το 2018 και την επόμενη χρονιά τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ελέγχει την κοινότητα Εντάγκα Χαμούς, 100 χιλιόμετρα βορείως της Μέκελε και ο στρατός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κατέλαβε τη Μεχόνι, στα νότια της πόλης. Οι δύο κοινότητες βρίσκονται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί στην πρωτεύουσα της επαρχίας.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: