Κουτσούμπας: Κάποτε οι ανοχές μετατρέπονται σε αγωνιστικό πείσμα αντίστασης, αλλαγών και ριζικών ανατροπών

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής (30/04) ομιλίας του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως ό,τι κερδήθηκε μέχρι σήμερα, οφείλεται πρώτα απ” όλα στις θυσίες του ελληνικού λαού και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε ευθύς εξ αρχής υπογραμμίσει πως η ατομική ευθύνη πρέπει να στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος σημείωσε ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ άφησαν αθωράκιστο, στα πρόθυρα της κατάρρευσης τον δημόσιο τομέα υγείας με τους υγειονομικούς να δίνουν αυτή τη μάχη με μεγάλη αυτοθυσία και τόνισε πως ενόψει ενός νέου πιθανού κύματος πανδημίας αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η ολόπλευρη ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Επίσης, τόνισε ότι ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι χώροι εργασίας, εκπαίδευσης καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εντελώς απροετοίμαστοι για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς τους απαραίτητους όρους προστασίας και τα απαραίτητα μέτρα και μέσα, τα οποία εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να προμηθευτούν όλοι δωρεάν.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη την «ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας» και να «σταματήσει να παίζει με τις αγωνίες του κόσμου», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να είπε να μην ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς να προβάλει ούτε ένα μέτρο διεκδίκησης, γιατί έχει «λερωμένη τη φωλιά» του για αυτά που ζούμε σήμερα».

Επίσης, είπε ότι η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν δεχτεί συντριπτικό πλήγμα, καθώς η κυβέρνηση δοκίμασε ό,τι αντεργατικό μέτρο υπήρχε στη φαρέτρα εκείνης και του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι έχει και «το θράσος να μιλά για δήθεν «πρωτοφανή μέτρα στήριξης των εργαζομένων«».

«Μέσα σε δύο μήνες δώσατε τόσα αντεργατικά όπλα στην εργοδοσία, όσα δεν της δώσατε σε τόσα χρόνια μνημονίων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι η οικονομία μπαίνει σε βαθιά κρίση»

Επιπλέον, ο γ.γ. του ΚΚΕ ανέφερε ότι η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει ακόμα ότι η καπιταλιστική οικονομία μπαίνει σε βαθιά και αβέβαιη, ως προς το χρόνο και τη διάρκεια της, κρίση.

Τόνισε ότι, ο καπιταλισμός είναι που φέρνει μια ακόμα οικονομική κρίση, με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνει πριν την πανδημία, η οποία έφερε στην επιφάνεια με έντονο και βίαιο τρόπο τις τεράστιες αντιθέσεις του καπιταλισμού και την μεγάλης κλίμακας υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν μπορούν να επενδυθούν.

Υπενθύμισε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και για την αντιλαϊκή πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τους κινδύνους έκθεσής της, ιδιαίτερα λόγω της «εξωστρέφειάς» της σε εκδήλωση κρίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σχετικά με τη διαμάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ περί μεγάλου κρατικού παρεμβατισμού ή νεοφιλελεύθερης πολιτικής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως το «μείγμα αστικής διαχείρισης που επιλέγεται κάθε φορά, δεν καθορίζεται από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις κάθε ξεχωριστής τέτοιας κυβέρνησης, αλλά από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, σε μια δεδομένη στιγμή».

Επισήμανε, ότι η σχετική διαμάχη το μόνο που δείχνει είναι η στρατηγική σύγκλιση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «ταγμένη στην υπηρεσία ενός καθ΄ όλα σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος».

«Ο καπιταλισμός δεν μεταρρυθμίζεται με κάποια μικρά μερεμέτια»

Ως προς το θέμα των πλειστηριασμών και κατασχέσεων είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που να μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα και τα συμφέροντα των δανειστών και των τραπεζών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των φορολογούμενων εργαζόμενων» και πρόσθεσε ότι πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων αποτελεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, την οποία απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα.

Αναφορικά με τα ευρωομόλογα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως λύση από μια «προοδευτική Ε.Ε.» είπε ότι αυτά «δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε το στρατηγικό στόχο της ΕΕ, που είναι η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων της, ούτε να ματαιώσουν την κρίση», ενώ πρόσθεσε ότι «η «Σκύλα» της δημοσιονομικά σφικτής Ε.Ε., δεν διαφέρει για τους λαούς από τη «Χάρυβδη» των ευρωομολόγων, της ομοσπονδίας της Ε.Ε, που επιθυμεί η κυρία Γεννηματά ως εναλλακτική λύση, με έναν ενιαίο προϋπολογισμό και την ακόμα περισσότερη παράδοση της εθνικής κυριαρχίας σ” αυτήν».

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο καπιταλισμός δεν μεταρρυθμίζεται με κάποια μικρά μερεμέτια, μόνο ανατρέπεται εκ βάθρων».

Επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι το τέλος της καραντίνας θα αποκαλύψει κυρίως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, τα τεράστια αδιέξοδα του σημερινού συστήματος και δρόμου ανάπτυξης και θα θέσει ακόμα πιο επιτακτικά το ερώτημα «ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν», στο οποίο έχουν απαντήσει με την πολιτική τους και τα έργα τους και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν εμείς μιλούσαμε για τις σύγχρονες ανάγκες που μπορεί να ικανοποιήσει ο λαός με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, λέγατε ότι όλα αυτά είναι «μαξιμαλιστικά», ότι δεν είναι ρεαλιστικά, ότι είναι ουτοπικά. Τα δικά σας «μινιμαλιστικά» και ρεαλιστικά τα ζήσαμε και τα ζει όλος ο ελληνικός λαός χρόνια τώρα. Συνεχώς σας δίνει πίστωση χρόνου, κάνει υπομονή, προσπαθεί να αντέξει.

Ως πότε όμως; Κάποτε και οι αντοχές τελειώνουν και κυρίως οι ανοχές μετατρέπονται σε αγωνιστικό πείσμα αντίστασης, αλλαγών και ανατροπών ριζικών», κατέληξε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Πολιτική

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: