Κουτεντάκης: Θα περάσουν χρόνια για να αποκατασταθεί η ευημερία

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί να βγήκε από τη κρίση, αλλά έχει βαριές δεσμεύσεις και βαριές κληρονομιές.

Όπως είπε, αν και ο ρυθμός μεγέθυνσης τη ελληνικής οικονομίας κινείται σε καλή κατεύθυνση, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σε καλό σημείο.

«Μπορεί να βλέπουμε βελτίωση σε μεγέθη, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα πηγαίνει καλά. Θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία, το συνολικό εισόδημα που παράγει αυτή η χώρα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να μετριάσω τις υπερβολικές αισιοδοξίες και προσδοκίες που ακούγονται. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε η χώρα μπορεί σε ένα, δύο χρόνια να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη σε οκτώ, εννέα χρόνια. Θα πάρει καιρό. Το κριτήριο είναι να δούμε αν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και δευτερευόντως αν είμαστε κάτω από το επίπεδο που ήμασταν πριν από 10 χρόνια. Σίγουρα θα είμαστε για καιρό κάτω. Έχουμε βαριές κληρονομιές που είναι ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, ένα τεράστιο στοκ μη εξυπηρετούμενων δανείων, ένα τεράστιο στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο και το σημαντικότερο, ένα μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα. Εργατικό προσωπικό που έχει μειωθεί ποιοτικά και ποσοτικά – μετανάστευση. Αυτά είναι προβλήματα που θα μείνουν για κάποια χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να μην πάρει η χώρα τη δόση του ενός δισ. ευρώ από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν θα στερηθεί η χώρα από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αλλά θα σταλεί και ένα πολύ κακό μήνυμα για την πορεία της Ελλάδας. Θα σχηματιστεί η εντύπωση ότι τώρα που το πρόγραμμα τελείωσε λοξοδρομούμε», είπε ο κ. Κουτεντάκης.

Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως τις προσλήψεις στην Γ.Γ. Εσόδων αλλά και τις επιλογές των Γ.Γ. μέσω ΑΣΕΠ. «Το να μείνουν πίσω αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα είναι μια κακή εξέλιξη», υπογράμμισε.

Ο κ. Κουτεντάκης ρωτήθηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού και πόσο αυτό θα επηρεάσει την απασχόληση. «Η απασχόληση εξαρτάται και από το εργατικό κόστος αλλά και από τις συνθήκες που επικρατούν στη ζήτηση που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση» απάντησε και υπογράμμισε: «Το 2012, όταν μειώθηκε ο κατώτατος μισθός, δεν υπήρξε αύξηση της απασχόλησης. Αντίθετα, υπήρξε μείωση της απασχόλησης. Ο λόγος ήταν ότι η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση. Οπότε η μείωση του μισθολογικού κόστους δεν μπόρεσε να το ανατρέψει. Κατ’ αναλογία, μπορεί να εικάσει κανείς ότι αν η οικονομία συνεχίσει να πηγαίνει καλά, μπορεί να αυξηθεί η απασχόληση ακόμη και με αύξηση του μισθολογικού κόστους».

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: