Κουρουμπλής για το «τσιγαράδικο» στα Χανιά: Η υπόθεση είναι στα χέρια του εισαγγελέα

«Επί πέντε χρόνια αλώνιζαν τα παράνομα τουριστικά σκάφη στο Αιγαίο. Πόσα έπιασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Τώρα σε ένα μήνα έχουμε πιάσει τρία τέτοια σκάφη» 

έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, ο υπουργός σημειώνει πως δεν προκύπτει θέμα λαθρεμπορίου με βάση τις πληροφορίες του, σε κάθε περίπτωση η υπόθεση είναι στα χέρια του εισαγγελέα, συμπληρώνει.

Όπως τόνισε ο υπουργός έχει αλλάξει όλο το μοντέλο λειτουργίας στο Λιμενικό Σώμα: «Επί πέντε χρόνια αλώνιζαν τα παράνομα τουριστικά σκάφη στο Αιγαίο. Πόσα έπιασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Τώρα σε ένα μήνα έχουμε πιάσει τρία τέτοια σκάφη. Και αυτό γιατί γίνεται εξαιρετικά καλή δουλειά», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας παρατήρησε ότι όπως στις παράνομες ναυλώσεις έτσι και στο λαθρεμπόριο γίνεται πολύ καλή δουλειά και θα μιλήσει με λεπτομέρειες για το θέμα αυτό, στην επερώτηση που του έχουν καταθέσει στη Βουλή. «Θα πάρουν τις κατάλληλες απαντήσεις και θα πρέπει και αυτοί που με ρωτούν να απαντήσουν με τη σειρά τους, γιατί η διασύνδεση της βάσης δεδομένων του Λιμενικού με τις βάσεις δεδομένων των τελωνειακών αρχών δεν είχε γίνει ως τώρα», διερωτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός για να προσθέσει:

«Γιατί ακριβώς κάποιοι δεν το ήθελαν αυτό». Τώρα όμως, γίνεται συνδυασμός των βάσεων δεδομένων -γι’ αυτό «και τώρα τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Τέτοια πράγματα έκαναν τότε αυτοί που σήμερα φωνάζουν για την κυβέρνηση και να τι κάνει τώρα η κυβέρνηση», δήλωσε εξάλλου.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα είναι να συλλαμβάνονται συνεχώς πλοία, με ναρκωτικά, τσιγάρα, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες. Ειδικά για το ουκρανικό πλοίο ‘RS-300 No 97’, που παραμένει στην Παλαιοχώρα Χανίων, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι, όταν αυτό ζήτησε βοήθεια, ήταν σε διεθνή ύδατα. «Το Λιμενικό το βρήκε και το πήρε από διεθνή ύδατα, και μάλιστα αφού το πλοίο είχε ζητήσει βοήθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις που το πλοίο είναι σε διεθνή ύδατα και όχι σε εθνικά χωρικά, είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί κατηγορία περί λαθρεμπορίου. Στη συνέχεια έγιναν οι έλεγχοι που θέλαμε να κάνουμε. Δεν βρήκαμε ούτε όπλα ούτε ναρκωτικά. Βρήκαμε τσιγάρα. Από τον έλεγχο που έκαναν οι τελωνειακές αρχές, φαίνεται ότι τα τσιγάρα εξήχθησαν από τη ΣΕΚΑΠ στο Μαυροβούνιο με νόμιμο τρόπο», γνωστοποιεί μέσω της συνέντευξής του ο κ. Κουρουμπλής.

Και εν συνεχεία, «τώρα αν υπάρχουν ζητήματα λαθρεμπορίου στο Μαυροβούνιο, η Ελλάδα δεν εμπλέκεται. Εύκολα μας αρέσει να λέμε διάφορα. Οι πληροφορίες που έχει το ΥΝΑΝΠ και από το τελωνείο, είναι ότι δεν προκύπτει λαθρεμπόριο», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας. Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι, επειδή εκ κατασκευής το πλοίο ήταν αλιευτικό, με τον περιορισμό να εκτελεί πλόες εντός της Μαύρης Θάλασσας, το Λιμενικό Σώμα απηύθυνε σχετικό ερώτημα στις ουκρανικές αρχές. Η απάντηση που πήρε είναι ότι το σκάφος άλλαξε χαρακτήρα και χρήση και πλέον πιστοποιείται από τις ουκρανικές αρχές, ότι μπορεί να μεταφέρει και φορτία.

«Μετά από αυτό, ζητήσαμε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Γιατί κάναμε πολύ περισσότερα από όσα φαντάζονται κάποιοι. Θέλουμε να εξαντληθεί όλο το περιθώριο που υπάρχει για να έχουμε μια σαφή εικόνα. Η υπόθεση τώρα είναι στον εισαγγελέα και άρα δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις εργασίας», κατέληξε ο Π. Κουρουμπλής. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: protothema.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: