«Κουρεύουν» τόκους και προσαυξήσεις κόκκινων δανείων και οφειλών

Θέμα χρόνου είναι πλέον η σύνταξη των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν εντός του 2017, μετά τη ψήφιση τους στη Βουλή, για τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια τα οποία αγγίζουν σχεδόν τα 60 δισ. ευρώ σε σύνολο των 107 δισ ευρώ τραπεζικών ανοιγμάτων.

Εκτός αυτών αρκετές από τις υπερχρεωμένες σε τράπεζες, επιχειρήσεις ,μεγάλες ή μικρομεσαίες, θα κληθούν ταυτόχρονα να αναδιαρθρώσουν και οφειλές τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες προμηθευτές τους.

Οι ξένοι πιστωτές επιμένουν οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια να περιλαμβάνουν δραστικές λύσεις, αναφορικά κυρίως με τα τραπεζικά δάνεια, καθώς με βάση συμφωνία που περιλαμβάνεται στο τρίτο Μνημόνιο μέχρι τα τέλη του 2019 θα πρέπει να μειωθούν τα τραπεζικά ανοίγματα κατά 41 δις ευρώ, μέσω αναδιαρθρώσεων δανείων,διαγραφών και πώλησης πακέτων δανείων σε διεθνή funds.

Η συμφωνία με τους ξένους δανειστές του Κουαρτέτου για τα ζήτημα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα προβλέπει τη δυνατότητα κουρέματος έως 50% των προσαυξήσεων,τόκων και προστίμων, είτε αυτά αφορούν τράπεζες η το δημόσιο ,ενώ για το υπόλοιπο 50% θα επιτρέπεται υπό όρους αναδιάρθρωση των οφειλών σε βάθος χρόνου.

Εκτός οποιασδήποτε διαγραφής θα παραμείνουν οι οφειλές που αφορούν στο αρχικό κεφάλαιο δανειοδότησης από μια τράπεζα η στο αρχικό κεφάλαιο οφειλών από ΦΠΑ ,Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών στο δημόσιο. Ωστόσο και στα χρέη αυτά θα είναι δυνατή αναδιάρθρωση με τη συμφωνία οφειλετών και πιστωτών.

Εκτός των παραπάνω δανειστές και οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχουν ήδη συμφωνήσει ότι βιώσιμη θα χαρακτηρίζεται μια επιχείρηση όταν είχε ορισμένα θετικά οικονομικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια η για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα έσοδα είναι περισσότερα των εξόδων και το σημαντικότερο δεν εμφανίζουν συνεχώς ζημιές.

Για τα κόκκινα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων πιθανές λύσεις για την αναδιάρθρωσή τους θα αναλαμβάνει να δίνει ειδικός διαμεσολαβητής μετά από διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης και τους πιστωτές ή οφειλέτες τους και εφόσον υπάρξει συμφωνία αυτή θα επικυρώνεται από δικαστή. Τέλος με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή θα προστατεύονται νομικά από πιθανές μηνύσεις η ποινικές διώξεις τα τραπεζικά στελέχη που θα προχωρούν στην υπογραφή συμφωνιών η διαγραφών χρεών οφειλετών.

newpost.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: