Κοτζιάς: Η κυβέρνηση είναι περήφανη που έχει αναβαθμίσει τη χώρα

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση είναι περήφανη που συνολικά έχει αναβαθμίσει τη χώρα».

«Υπήρξε μια μετακίνηση, δεν λέω σεισμική, ανάμεσα στις απόψεις που εξέφρασε πριν έρθει και σε αυτά που είπε έπειτα από δύο ημέρες στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, ενώ υπογράμμισε ότι «έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία και τις λέμε δημόσια και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι ενοχλούνται».

Απαριθμώντας τα θετικά της επίσκεψης Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η αρχική θέση του κ. Ερντογάν περί αμφισβήτησης της Λωζάννης μετατράπηκε σε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης στην άλλη, την Ανατολική πλευρά. Υπήρξε σαφής δήλωση ότι δεν διεκδικεί εδάφη. Δεν λέω ότι τα πιστεύει αλλά αυτά δήλωσε. Υπήρξε δήλωση ότι η η μουσουλμανική κοινότητα περιλαμβάνει Πομάκους και Ρομά και είναι πρωτοφανής παραδοχή. Είπε ότι διατυπώνει παράκληση γιατί δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Ζήτησε συγγνώμη για τους διωγμούς στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του ’50. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βγήκαν και υπερασπίστηκαν την συνθήκη Λωζάννης. Νομίζει κανείς ότι αυτή η υπεράσπιση έπεσε από τον ουρανό».

Όσον αφορά στην επίσκεψη του πρόεδρου της Τουρκίας στη Θράκη, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε μαζί του να μην κάνει μεγάλη συγκέντρωση και με σημαίες. Δεν την έκανε. Να μην κάνει ομιλίες και πήρε ένα μεγάφωνο σε ένα σχολείο. Τι είχε κάνει το 2004; Έκανε τέσσερις ομιλίες εκτός συμφωνίας. Το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν καθυστέρησε μία ώρα για να αναπαυθεί. Στην προηγούμενη επίσκεψη καθυστέρησε κατά τέσσερις ώρες γιατί εκτός προγράμματος επισκέφθηκε χωριά όπου έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις με οργανωμένες επισκέψεις από Τουρκία. Έχουμε έναν Ερντογάν να κάνει ό,τι γουστάρει και με εμάς δεν έγινε τίποτα από αυτά».

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: