Κώστας Μπακογιάννης: Υιοθέτησε την πόλη σου, γίνε συμμέτοχος στην αλλαγή της Αθήνας

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στόχο έχει να κάνει τους πολίτες συμμέτοχους στην αλλαγή που όλοι οραματίζονται για την πόλη της Αθήνας ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» με το οποίο καλούνται δημότες της Αθήνας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος να «υιοθετήσουν» ένα δρόμο, ένα πεζοδρόμιο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, μια γειτονιά, ακόμα κι ένα δέντρο ή ένα παγκάκι της πρωτεύουσας. Αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη για την φροντίδα και την συντήρηση του, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων όπου και όταν χρειάζεται.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να αναδείξουμε είναι ένα νέο συνεργατικό πνεύμα, το οποίο θα ενώνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά για ένα νέο μοντέλο άσκησης δημόσιας πολιτικής, όπου αλληλεπιδρούν το δημόσιο με τις επιχειρήσεις, με την κοινωνία των πολιτών, με τα πανεπιστήμια, με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η πρωτεύουσα, η Αθήνα, η πόλη μας, είναι υποχρέωση του Δήμου Αθηναίων, είναι υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι υποχρέωση του Δημάρχου. Είναι όμως ταυτόχρονα και δικαίωμα όλων. Και η ευθύνη για την πόλη είναι κατά 50% του Δήμου, είναι όμως και κατά 50% ευθύνη του δημότη».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» θα λειτουργήσει πρακτικά και αποτελεσματικά με όχημα την πρωτοβουλία «Athens Partnership», μια πλατφόρμα όπου συναντάται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα.

«Η λογική μας είναι μέσω αυτού του σχήματος να προωθήσουμε τη συνεργασία με διαφάνεια, με λογοδοσία αλλά ταυτόχρονα και με ευελιξία, με όλη τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό το νέο μοντέλο ο ρόλος των ιδιωτών είναι καθοριστικός, είτε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δηλαδή μιλάω για προσφορές σε είδος, είτε στο πλαίσιο χορηγικών προγραμμάτων, μιλάω για συνεισφορές σε χρήματα» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε : «Εμείς ως Δήμος προσδοκούμε στη συμμετοχή των επιχειρήσεων, των ιδρυμάτων αλλά και των απλών Αθηναίων στην κοινή μας προσπάθεια. Σε μία προσπάθεια από την οποία δεν περισσεύει κανείς. Και αναζητούμε συνεχώς σύγχρονες λύσεις σε τομείς, όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, το πράσινο, η αστεγία, ο πολιτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, οι τεχνολογίες, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση αλλά και σε μεγάλα ή μικρά δημόσια έργα».

Όπως ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης είναι πολύ σημαντικό να γίνουν όλοι οι Αθηναίοι συμμέτοχοι στην αλλαγή που οραματίζονται οι ίδιοι για την πόλη, να γίνουν οι ίδιοι κομμάτι της αλλαγής. «Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», βασίζεται στην πολύ απλή διαπίστωση πως ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι κρατικό και ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους τους δημότες» τόνισε προσθέτοντας ότι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως «εμείς θεωρούμε ότι είναι χαρά να τιμάμε εκείνους που θα τολμήσουν να συμβάλλουν στην πόλη. Είναι χαρά για εμάς να αναγνωρίσουμε όλους εκείνους οι οποίοι με την προσφορά τους κάνουν την πόλη καλύτερη, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος».

Για τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επικοινωνία με:

Athens Partnership

T: 216 700 3325

E: [email protected]

www.athenspartnership.org

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: