Κορονοϊός: Σήμερα η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων για τα σχολεία

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να δώσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου την τελική της εισήγηση για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού από τις 4 Μαΐου και ειδικά την τελική της πρόταση για τα σχολεία, καθώς το άνοιγμα διχάζει ακόμη την κυβέρνηση, αλλά και τους ίδιους τους ειδικούς.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο σχεδιασμός φαίνεται πως κλίνει προς το άνοιγμα όλων των σχολείων, αλλά σταδιακά από τις 11 Μαΐου έως τα τέλη Μαΐου, όπως άφησε χθες να διαφανεί κατά το briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και όπως έδειξε πιο ξεκάθαρα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star.

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ειδικότερα ότι εφόσον συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων, των θυμάτων και των διασωληνωμένων, «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) αλλά πάντως θα ανοίξουν». Όμως τόνισε ότι: «Δεν θα είναι οι τάξεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει», κάνοντας λόγο για μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών και της δημόσιας υγείας, καθώς και για παρεμβάσεις και διορθώσεις ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Το σημείο στο οποίο φέρονται να συμφωνούν σχεδόν άπαντες στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση είναι πως από τις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ Λυκείου, καθώς άλλωστε οι πανελλαδικές θα πραγματοποιηθούν τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου. Από εκεί και πέρα οι γνώμες διχάζονται και η επιτροπή δεν είχε καταλήξει ακόμη χθες. Σήμερα όμως θα πρέπει να παραδώσει την τελική εισήγηση της και από εκεί και πέρα οι αποφάσεις είναι στο χέρι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όμως έχει δείξει πως ιδίως στην κρίση του κορονοϊού «βάζει μπροστά» και ακούει τους ειδικούς, όπως διαμήνυσε χθες και ο κ.Πέτσας.

Πέραν όμως των επιδημιολογικών λόγων, είναι και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό. Καταρχήν υπάρχει το δίλημμα μεταξύ της ανάπτυξης ανοσίας στα παιδιά και του κινδύνου μόλυνσης παππούδων και γιαγιάδων που ζουν στο ίδιο σπίτι. Από εκεί και πέρα, πολλοί γονείς ενδεχομένως να φοβούνται την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο. Και ταυτόχρονα τίθεται το ερώτημα πως θα ανοίξουν ξανά εμπορικά καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια κλπ εάν σημαντικός αριθμός εργαζομένων παραμείνει σε άδεια ειδικού σκοπού. Υπενθυμίζεται ότι με νέα ΚΥΑ παρατάθηκε μέχρι τις 10 Μαΐου η άδεια ειδικού σκοπού, καθώς η προηγούμενη απόφαση κάλυπτε τους εργαζόμενους γονείς μέχρι και τις 27 Απριλίου.

Όσον αφορά στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αν και ο κ.Πέτσας άφησε να εννοηθεί στο briefing ότι οι περιορισμοί που τους αφορούν θα είναι οι τελευταίοι που θα αρθούν, ο κ.Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι δε θα υπάρξουν καταναγκαστικά μέτρα για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, αν και θα υπάρξουν πολύ αυστηρές συστάσεις για τις ευάλωτες κατηγορίες.

Η έκρηξη Τσιόδρα μετά τα κρούσματα στις ιδιωτικές κλινικές

Οι τρεις νεκροί στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι και τα δεκάδες κρούσματα στην κλινική Κασταλία στο Ελληνικό, προκάλεσαν χθες ανησυχία και αγωνία για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ελεγχόμενη.

Ακόμη και ο πάντα ήρεμος Σωτήρης Τσιόδρας έγινε… Χαρδαλιάς και εμφανώς μίλησε με οργή στη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση, ενώ ήδη έχει επιληφθεί εισαγγελέας.

Αλλάζει αυτό όμως το σχεδιασμό; Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ούτως ή άλλως ο σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί και πάντοτε λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, ωστόσο δεν αλλάζει η βασική πορεία των πραγμάτων.

Το βασικό χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, οι οποίοι βεβαίως μπορεί να αλλάξουν μέχρι την ανακοίνωση του συνολικού σχεδίου από τον κ.Μητσοτάκη από Δευτέρα, πρώτα θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Με την πρώτη χαλάρωση μέτρων, θα σταματήσει και η υποχρέωση αποστολής μηνυμάτων στο 13033 ή συμπλήρωσης της γραπτής φόρμας για αιτιολόγηση των μετακινήσεων. Σταδιακά θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις εκτός νομού χωρίς αιτιολόγηση.

Στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ Λυκείου και θα ανοίξουν τα φροντιστήρια.

Μέσα Μαΐου σχεδιάζεται να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Μέσα στο Μάιο και εφόσον όλα βαίνουν καλώς, θα ανοίξουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς όρους, ενώ θα αποκατασταθούν και οι εσωτερικές πτήσεις.

Τον Ιούνιο ο σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα πολυκαταστημάτων, πολιτιστικών χώρων και μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και τουριστικών καταλυμάτων. Τον ίδιο μήνα θα ξεκινήσει ξανά η Super League. Τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές.

Νέα κανονικότητα

Όμως δεν θα πρόκειται για επιστροφή στην κανονικότητα που γνωρίζαμε προ κορονοϊού, αλλά για μία νέα κανονικότητα όπως διαμήνυσαν χθες ο κ.Πέτσας και ο κ.Γεραπετρίτης. Μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων και της υγιεινής θα συνεχίσουν να λαμβάνονται.

Η κυβέρνηση φαίνεται επίσης πλέον ξεκάθαρα ότι κλίνει προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και ΜΜΜ, όπως έγινε και στη Γερμανία, καθώς εξάλλου θα κατασκευάζονται πλέον μάσκες και στην Ελλάδα, χωρίς πάντως να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει διατίμηση για αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας.

Εσωτερικός και εξωτερικός τουρισμός

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μειωθεί όσο δυνατόν η ζημία στον τουρισμό. Όσον αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, εκτιμάται ότι δε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, καθώς θα επιτρέπονται μετακινήσεις στο εσωτερικό το καλοκαίρι και θα έχουν ανοίξει μέχρι Ιούλιο τα ξενοδοχεία σε δύο φάσεις, υπό τον όρο βέβαια ότι θα υπάρχει πλήρης εξομάλυνση της καμπύλης της επιδημίας.

Από τον εσωτερικό τουρισμό περιμένει άλλωστε ο τουριστικός κλάδος, καθώς ο εξωτερικός τουρισμός αποτελεί μία άλλη, περίπλοκη εξίσωση. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα θέματα στα οποία εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην παρέμβαση του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, αλλά και στην τηλεσύνοδο του ΕΛΚ, αφορούσε στην ενθάρρυνση των πολιτών από χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στις χώρες του Νότου, σε περιοχές υγειονομικά ασφαλείς, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν.

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός επιμένει ιδιαίτερα στο θέμα της εξομάλυνσης των μεταφορών, καθώς δεν μπορεί να κληθούν οι πολίτες της ΕΕ να μετακινηθούν ελεύθερα χωρίς να έχει διασφαλιστεί το κατάλληλο πλαίσιο όταν μετακινούνται με τρένο, αεροπλάνο κλπ.

Στόχος είναι προφανώς να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφάσεις και μέτρα στήριξης και πρόληψης ιδίως στις αερομεταφορές, ώστε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφάλεια για την υγεία τους και να μην ακυρώσουν τις διακοπές τους, αλλά και προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται όντως ελεύθερα οι πολίτες της ΕΕ για εργασία ή οποιοδήποτε λόγο.

Πάντως μέτρα που έχουν συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως το υγειονομικο διαβατήριο αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από τους εμπειρογνώμονες του Υγείας, όπως άφησε να φανεί και ο κ. Τσιόδρας.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: