Κορονοϊός: Πονοκέφαλος τα σταθερά ψηλά κρούσματα και οι θάνατοι – Ανησυχία για την Δυτική Αττική – Στο κόκκινο 9 περιοχές

Ο κορονοϊός παραμένει φονικός και τον Δεκέμβριο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 883 ανθρώπους μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά τα κρούσματα μπορεί να παρουσιάζουν μικρή πτώση αλλά σίγουρα όχι αυτή που υπολόγιζαν οι λοιμωξιολόγοι μετά από περισσότερο από ένα μήνα lockdown. Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για τον αριθμό των διασωληνωμένων που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ.

Χθες Τετάρτη 9/12 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.677 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 119.720, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

Ακόμα καταγράφηκαν 95 θάνατοι, με τους νεκρούς στη χώρα μας από τον ιό να φτάνουν τους 3.289.

Γρίφος το άνοιγμα της αγοράς

Κάτω από αυτές τις συνθήκες κυβέρνηση και επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν πότε και πώς θα ανοίξει η οικονομία που έχει πληγεί αλλά και για το πώς θα περάσουμε τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων γιορτών.

Τα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη άνοιξαν την Δευτέρα 7/12, άγνωστο είναι ακόμη τι θα συμβεί με το λιανεμπόριο.

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο άνοιγμα της αγοράς καθώς θεωρούν πως αμέσως μετά τα κρούσματα θα εκτοξευθούν όμως η αγορά πιέζει.

Έτσι, το πιο πιθανό είναι να ανοίξουν πρώτα τα κομμωτήρια με αυστηρούς κανόνες και προκαθορισμένα ραντεβού, με το σκεπτικό ότι το ενδεχόμενο διασποράς του κορονοϊού είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα ή αύριο, το αργότερο μέχρι το Σάββατο, όπως διευκρίνισε χθες ο Στέλιος Πέτσας.

Κικίλιας: Ανησυχητική η κατάσταση στη δυτική Αττική – Οι 9 περιοχές με τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊο τόνισε πως είναι ανησυχητική η κατάσταση στη δυτική Αττική.

«Η κατάσταση παραμένει πιεστική στα νοσοκομεία. Συνομίλησα με τον κ. Τσιόδρα και θα σας μεταφέρω ότι στην ηλικιακή ομάδα 75+, αλλά και 65 έως 74 υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κατά 5%. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων βρίσκεται στις ηλικίες μεταξύ 40 και 64 ετών», ανέφερε αρχικά ο κ. Κικίλιας.

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας τόνισε πως: «Τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους βρίσκονται σε Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα και Λάρισα. Ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση στη δυτική Αττική. Τις τελευταίες τρεις μέρες η εισαγωγή στα νοσοκομεία είναι ίση με τα εξιτήρια».

Παράλληλα ο κ. Κικίλας έθεσε το δίλημμα «αλληλεγγύη ή ανεύθυνη συμπεριφορά» περιγράφοντας μία δραματική κατάσταση στο σύστημα Υγείας, το οποίο συνεχίζει να πιέζεται. Ο υπουργός επανέλαβε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.

«Πρέπει να ξεχάσουμε τις συνήθειές μας που είναι η αγάπη, η ζεστασιά, η ανταλλαγή δώρων και να κατανοήσουμε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σκληρό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι υπάρχει ελπίδα και φως στην άκρη του τούνελ. «Με εντολή του πρωθυπουργού είχα την ευκαιρία να ενημερώσω όλα τα κόμματα να ενημερώσω για την εκστρατεία του εθνικού εμβολιασμού. Φιλοδοξούμε όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να εμβολιάσουμε με ασφάλεια και οργάνωση τους συμπολίτες μας. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι κομματική, δεν είναι κυβερνητική αλλά είναι εθνική» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

ellada

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: