Κορονοϊός: Ποια είναι τα επιπλέον μέτρα που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση

Γράφει

ο Γεώργιος Σαρρής

«Έχουμε κι άλλα όπλα τη φαρέτρα μας, στο χέρι όλων είναι να μην τα χρησιμοποιήσουμε» δήλωσε με νόημα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Κοινοβουλίου την περασμένη Πέμπτη, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Τι ακριβώς εννοούσε όμως; Ποια είναι ακριβώς αυτά τα όπλα που δύναται να χρησιμοποιηθούν;

Οι περισσότεροι πολίτες εκτιμούν ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ενδεχομένως να ήταν το έσχατο μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί. Μέγα λάθος. Είναι μεν βασικότατο, αλλά υπάρχουν αρκετά ακόμη (κάποια εκ των οποίων μάλιστα παραμένουν απόρρητα), μέρος των οποίων σας αποκαλύπτουμε σήμερα και αφορούν από επιτάξεις μέχρι και τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών μονάδων.

Ποιοι συζητούν τα μέτρα

Καθημερινά μελετάται μέρος αυτών στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, εκεί δηλαδή που ο πρωθυπουργός μαζί με τους στενούς του συνεργάτες πραγματοποιούν καθημερινά τηλεδιασκέψεις με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, την επιτροπή των 26 επιστημόνων του υπουργείου Υγείας υπό τον καθηγητή Παθολογίας, λοιμωξιολόγο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, και τον εγκατεστημένο στο Λονδίνο εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητή Ηλία Μόσιαλο.

Κερδήθηκε η μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής έχει κερδηθεί η μάχη αλλά όχι και ο πόλεμος αφού όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι γιατροί τα έγκαιρα και δραστικά μέτρα που έχουν παρθεί δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εγγύηση ότι η χώρα μας ξεπέρασε τον κίνδυνο και δεν θα αντιμετωπίσει καταστάσεις σαν αυτές που βιώνει η Ιταλία ή στην Ισπανία καθώς το δικό μας σύστημα υγείας δεν φημίζεται για την επάρκειά του.

Εάν σε αυτή την κρίσιμη καμπή υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση των μέτρων ή διαπιστωθεί δραματική αύξηση των κρουσμάτων, τότε στα σκαριά υπάρχει έτοιμο το νέο πακέτο μέτρων, τμήμα των οποίων θα εφαρμοστεί μονάχα σε περίπτωση που τα στοιχεία τείνουν προς το χειρότερο σενάριο, που ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Να θυμίσουμε ότι κρίσιμο στοιχείο δεν είναι μόνο ο αριθμός των νεκρών αλλά και αυτός των διασωληνωμένων.

Ποια έκτακτα μέτρα λοιπόν είναι έτοιμα να εφαρμοστούν σε περίπτωση που ο μη γένοιτο απαιτηθεί;

  • Καταρχάς η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ήτοι, να επιτρέπεται η έξοδος των πολιτών από το σπίτι μονάχα για να μεταβούν στο φαρμακείο ή στο σούπερ μάρκετ για την τροφοδοσία και την αγορά των ειδών πρώτης ανάγκης. Άρα, κόβονται οι επισκέψεις σε τραπεζικά καταστήματα ή η παρουσία σε τελετές (γάμους, βαφτίσια, κηδείες), ενώ η κίνηση με κατοικίδιο περιορίζεται στα δέκα λεπτά και αυστηρά πέριξ του σπιτιού με παραπλήσιο χρόνο και απόσταση για σωματική άσκηση. Όσον αφορά τις επισκέψεις σε άτομα που ζουν μόνα τους και χρίζουν βοήθειας, θα εκδίδονται ειδικές άδειες υπό πολύ αυστηρούς όρους. Στην εργασία εννοείται πως συνεχίζουν να πηγαίνουν όσοι απασχολούνται σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.
  • Αύξηση του προστίμου των 150 ευρώ για όσους παραβιάζουν το ισχύον μέτρο της ελεγχόμενης μετακίνησης του πληθυσμού.

  • Εάν για την τήρηση των μέτρων δεν επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις θα συνδράμει και ο Ελληνικός Στρατός. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστηρίζει μεν ότι αρμόδια για την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών είναι η αστυνομία και όχι οι ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο παραδέχεται ότι «όλα είναι υπό εξέταση και εύχομαι να μην προκύψει τέτοια ανάγκη γιατί ο στρατός θα πρέπει να είναι εκεί έξω, να φυλάει τα σύνορα της πατρίδας μας. Αυτή είναι η βασική αποστολή του. Από “κει και πέρα όμως, θα δούμε τι άλλο θα χρειαστεί να γίνει».
  • Η απαγόρευση όλων των αεροπορικών πτήσεων εντός και εκτός της χώρας με εξαίρεση συγκεκριμένες περιπτώσεις (υγείας, εισαγωγής ή εξαγωγής υγειονομικού υλικού, επίσκεψης εκπροσώπων οργανισμών ή κρατών, κ.λπ.). Ήδη το μέτρο εφαρμόζεται για συγκεκριμένους προορισμούς όπως είναι η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αλβανία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει κάθε αεροπορική σύνδεση με την Ευρώπη.
  • Η μετατροπή περαιτέρω μεγάλων νοσοκομείων της χώρας σε αποκλειστικά νοσηλευτικά ιδρύματα για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον Covid 19. Το σχέδιο προβλέπει σε φάση μεγάλης επιδημικής έξαρσης την χρήση έξι επιπλέον νοσοκομείων της Αττικής, δύο μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, και έξι επιπλέον στην περιφέρεια.
  • Ο περαιτέρω περιορισμός των δρομολογίων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ήδη πάντως έχουν αραιώσει σημαντικά καθώς ο κόσμος δεν τα επιλέγει θεωρώντας ότι με τη χρήση τους αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης, αν και γίνονται τακτικότατα απολυμάνσεις.
  • Ξενοδοχειακές μονάδες θα μετατραπούν σε χώρους νοσηλείας ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, αλλά δεν παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα που να απαιτούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή διασωλήνωση. Σε ξενοδοχεία δύναται να μεταφερθούν και πάσχοντες που μπορεί να έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο αλλά πρέπει να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση σε καραντίνα.
  • Χρήση των μεγάλων κλειστών σταδίων και των ιδιωτικών γυμναστηρίων ως χώρων νοσηλείας ασθενών. Όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, μπορούν να τοποθετηθούν εκεί εκατοντάδες κλίνες για όσους δεν απαιτούν εισαγωγή σε εντατική μονάδα.
  • Επίταξη των ιδιωτών γιατρών και ιδίως όσων η ειδικότητα σχετίζεται με τον Covid-19 (λοιμωξιολόγων, πνευμονολόγων, παθολόγων, καρδιολόγων, κ.λπ.).
  • Συνδρομή των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής στο έργο της περίθαλψης όσων έχουν προσβληθεί με κορονοϊό (κυρίως όσων είναι τελειόφοιτοι).
  • Επίταξη πλοίων για τη χρήση τους ως πλωτά νοσοκομεία που θα περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό στη νησιωτική χώρα.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: