Κορονοϊός: Πιο σκληρές ποινές και έλεγχοι για «γλεντζέδες» και φανατικούς «πιστούς»

Το Πάσχα της πειθούς, αλλά και των αυστηρών κυρώσεων: Όπως είχε γράψει το Newsbeast η κυβέρνηση αν και εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας το Πάσχα, δεν προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων για το γενικό πληθυσμό, αλλά αποφάσισε ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους και σκληρές ποινές για τους παραβάτες των περιορισμών, που ήδη ισχύουν, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Στο τραπέζι είχαν πέσει διάφορα σενάρια, με βασικότερο αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. Όμως ήδη από προχθές στο Μαξίμου είχε αρχίσει να επικρατεί η άποψη ότι καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, δεν συνέτρεχε λόγος για νέα γενικά μέτρα. Και χθες στον πρωινό καφέ κλείδωσε η επιλογή για ακόμη πιο εντατικούς ελέγχους το τριήμερο του Πάσχα, διπλασιασμό του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση από τις 21:00 το Μεγάλο Σάββατο μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα τη Δευτέρα του Πάσχα σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα, ο κωδικός Β4 για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση με σκοπό την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, θα ελέγχεται σαρωτικά από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό. Θα επιτρέπεται δε να επιβαίνουν μόνο για δύο άτομα κατ’ όχημα. Καταχρηστική χρήση της συγκεκριμένης αιτιολογίας θα συνεπάγεται επίσης 300 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό, αλλά και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Όπως τόνιζαν δε κυβερνητικά στελέχη, το τριήμερο του Πάσχα οι έλεγχοι θα ενταθούν ακόμη περισσότερο σε όλη την επικράτεια, ώστε να μη γίνει το μοιραίο λάθος στην τελική ευθεία μίας πορείας, που κρίνεται επιτυχημένη από τη μακάβρια σύγκριση με χώρες όπως η Ιταλία.

Οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων ούτως ή άλλως δεν επιτρέπονται, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν από τους ισχύοντες κωδικούς. Και ο βασικός στόχος των αυστηρότερων ελέγχων και προστίμων είναι ακριβώς να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο briefing κάλεσε όσους λίγους σχεδιάζουν να παραβιάσουν τα μέτρα να μην το πράξουν “για να προστατεύσουν την υγεία τη δική τους και των δικών τους προσώπων, αλλά και για να μην θεωρούν ότι οι υπόλοιποι Έλληνες είναι κορόιδα”. Και προανήγγειλε αυστηροποίηση των μέτρων για τους παραβάτες, την οποία ανακοίνωσε το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι μόνο ένας στους δέκα σύμφωνα με έρευνες δηλώνει ότι δε θα τηρήσει τις οδηγίες και σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Λες και θα πάθουμε κάτι αν φάμε την μαγειρίτσα και το αρνί με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, για να μπορούμε τις χρονιές που έρχονται να γιορτάζουμε με τους φίλους και τις παρέες μας, όπως είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια».

Πειθώ και έλεγχοι και στις εκκλησίες

Εκτός όμως από τους αμετανόητους «γλεντζέδες», την πολιτεία προβληματίζει και η τυχόν παραβίαση μέτρων από φανατικούς «πιστούς» παρά τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου. Απόψε ο Επιτάφιος θα είναι ένα πρώτο crash test, με την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει λειτουργία των σουπερμάρκετ μόνο για έξι ώρες (από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις επτά το απόγευμα) ώστε να μην μπορεί κανείς να στείλει στο 13033 κωδικό Β2 και να πάει σε εκκλησία, αλλά και περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ και ελέγχους ανδρών της ΕΛΑΣ με πολιτικά.

Ο κ. Πέτσας εξήρε χθες την υπευθυνότητα της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία όπως επισήμανε έχει ήδη διαμηνύσει, τόσο προς τους κληρικούς όσο και προς τους πιστούς, ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησιές μας θα είναι κλειστές για το κοινό. Και τόνισε ότι η ΕΡΤ μεταδίδει τη θεία λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας ήδη από τη Μεγάλη Τρίτη.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δε, που είναι ιδιαίτερα θρήσκος και ψάλτης, στην απογευματινή ενημέρωση αναφέρθηκε στην πρώτη του επίσκεψη στο Άγιο Όρος πριν από 30 χρόνια και σε κάτι που του είχε πει ένας μοναχός: Πως η πίστη των ανθρώπων είναι εσωτερικό βίωμα, είναι στάση ζωής. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να απευθυνθεί στους πιστούς, διαχωρίζοντας τη συλλογική λατρεία από την ορθόδοξη πίστη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο για τα χρόνια πολλά και για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του. Και σύμφωνα με την ενημέρωση που κατόπιν συμφωνίας προφανώς των δύο πλευρών δόθηκε από το Μαξίμου, ο κ.Ιερώνυμος δήλωσε ότι η Εκκλησία ακολουθεί τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών της πολιτείας για τον κορονοϊό, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων.

Σημειώνεται ότι με νέα ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμεως και Υγείας Βασίλης Κικίλιας χθες, οι ναοί θα μείνουν κλειστοί έως τις 28 Απριλίου. Το μέτρο αυτό βεβαίως αφορά τους ναούς όλων των θρησκειών και δογμάτων, καθώς, όπως επισημαίνουν πηγές του Παιδείας, μετά το Πάσχα ακολουθούν σημαντικές εορτές και της Ορθοδοξίας, όπως η Κυριακή του Θωμά, αλλά και άλλων θρησκειών, όπως π.χ. το Ραμαζάνι.

Πολιτική

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: