Κορωνοϊός – ΗΠΑ: «Θα δώσουμε 1,1 δισεκ. δόσεις εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες», λέει ο Μπάιντεν

Θέλει να μετατρέψει την Αμερική σε παγκόσμιο «οπλοστάσιο» εμβολίων — Αναμένεται να διανεμηθούν σε συνολικά 92 χώρες

Οι ΗΠΑ θα διπλασιάσουν τις δόσεις εμβολίων για την Covid-19 που υποσχέθηκαν να δωρίσουν σε φτωχές χώρες, φτάνοντας το 1,1 δισεκ., ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να κάνει την ανακοίνωση χθες, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όμως προτίμησε να την κάνει σήμερα, στη διαδικτυακή σύνοδο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

«Έδωσα την υπόσχεση και την τηρώ, ότι η Αμερική θα είναι το οπλοστάσιο των εμβολίων όλου του κόσμου, όπως ήταν το οπλοστάσιο της δημοκρατίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο, περιτριγυρισμένος από οθόνες.

Για κάθε δόση εμβολίου που χορηγείται εντός των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον θα δωρίζει τρεις σε άλλες χώρες, διευκρίνισε ο Μπάιντεν.

Στη σύνοδο αυτή μετείχαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής και της Ινδονησίας και πολλοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εντός του έτους η Ουάσινγκτον θα συγκαλέσει μια υπουργική σύνοδο για να εξεταστεί «η συλλογική πρόοδός μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν στην ομιλία του. «Χρειαζόμαστε επίσης και οι άλλες χώρες με υψηλά εισοδήματα να κάνουν πράξη τις φιλόδοξες υποσχέσεις τους» όσον αφορά τις δωρεές εμβολίων, τόνισε.

Οι ΗΠΑ θα αγοράσουν και θα μοιράσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την Covid-19, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των δόσεων που θα δωρίσουν στο 1,1 δισεκ.

Οι δύο εταιρείες, σε κοινή ανακοίνωσή τους, διευκρίνισαν ότι οι δόσεις αυτές παρασκευάζονται στις ΗΠΑ και θα μοιραστούν σε 92 αναπτυσσόμενες χώρες που θα υποδειχθούν από τον διεθνή μηχανισμό Covax και στα 55 μέλη της Αφρικανικής Ένωσης. Όλες οι δόσεις θα μοιραστούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2022.

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν δώσει περίπου 160 εκατομμύρια δόσεις σε περισσότερες από 100 χώρες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: