Κορωνοϊός – Γερμανία: Παραμένει ασαφές το άνοιγμα της εστίασης και των ξενοδοχείων

Ευχαριστημένοι οι γιατροί στη Γερμανία με την παράταση του lockdown ως τις 7 Μαρτίου —  Προέχει η χαλάρωση των μέτρων σε σχολεία και κομμωτήρια, είπε ο Όλαφ Σολτς

Ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν θέλει ακόμη να δεσμευτεί με ένα πρόγραμμα χαλάρωσης των μέτρων για την εστίαση, τα ξενοδοχεία και τον πολιτισμό.

«Νομίζω απλώς ότι πρέπει να προχωρήσουμε σιγά -σιγά. Πρέπει οι δείκτες συχνότητας των κρουσμάτων να πέσουν και να διατηρηθούν χαμηλά, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ορατό», δήλωσε σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στα δίκτυα στο RTL και n-tv .

Όσον αφορά τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα κομμωτήρια και πιθανώς τα μουσεία και τα καταστήματα, είπε: «Η προοπτική (του ανοίγματος) διαφαίνεται».

Ο Σολτς δεν θέλησε να υποσχεθεί νέα οικονομικη βοήθεια στον ακόμη κλειστό πολιτιστικό τομέα. «Έχουμε ήδη δρομολογήσει μεγάλη βοήθεια. Για παράδειγμα βοήθεια δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για τον τομέα του πολιτισμού γενικώς και πρόσθετα κεφάλαια για βοήθεια προς τους αυτοαπασχολούμενους στον πολιτισμό», ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε εάν μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων θα έδινε ενδεχομένως την εντύπωση στους πολίτες ότι η Γερμανία εξέρχεται από την κρίση του κορονοϊού, ο υποψήφιος καγκελάριος των σοσιαλδημοκρατών για τις προσεχείς εθνικές εκλογές απάντησε: «Αυτό θα ήταν επικίνδυνο, αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί. Οι πολίτες κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Με τα μέχρι τώρα ληφθέντα μέτρα, η κατάσταση της επιδημίας έχει βελτιωθεί, έτσι ώστε να μπορούμε να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Πρέπει (όμως) να είμαστε προσεκτικοί, και μόνο λόγω των μεταλλάξεων. Επομένως, είναι σωστό να προχωρήσουμε προσεκτικά», τόνισε ο Σολτς.

Ευχαριστημένοι οι γιατροί με την παράταση του lockdown

Οι γιατροί των Μονάδων Eντατικής Θεραπείας χαιρέτισαν την παράταση του lockdown έως τις 7 Μαρτίου, αλλά επικρίνουν την διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος του ανοίγματος των σχολείων και των παιδικών σταθμών από τα ομόσπονδα κράτη.

«Η συνέχιση του lockdown είναι σωστή και λογική κατά την άποψή μου ως ιατρού εντατικής θεραπείας», δήλωσε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εντατικολόγων (Divi) Ούβε Γιάνσενς στην εφημερίδα «Rheinische Post».

«Χαιρετίζω θερμά το γεγονός ότι η δείκτης-στόχος του κινδύνου νόσησης έχει αλλάξει και η συχνότητα εμφάνισης των κρουσμάτων είναι τώρα 35 ανά 100.000 κατοίκους το επταήμερο. Αυτό δείχνει ότι οι ειδικοί που συμβουλεύουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακούγονται και κατανοούνται», πρόσθεσε ο επικεφαλής ιατρός της Κλινικής Εντατικής θεραπείας του νοσοκομείο Άγιος Αντώνιος της πόλης Εσβάιλερ.

«Ωστόσο, θα προτιμούσα μια ομοιόμορφη προσέγγιση στις αποφάσεις των κρατιδίων για το άνοιγμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών και είμαι απογοητευμένος που θα υπάρξουν και πάλι 16 διαφορετικοί τρόποι (όσοι δηλαδή και τα ομόσπονδα κράτη)», τόνισε.

Τέλος, ο Γιάνσενς χαρακτήρισε «τολμηρό να γίνεται λόγος για ανοίγματα σε μια εποχή που δεν γνωρίζουμε πραγματικά τον κίνδυνο που προέρχεται από την μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορονοϊού και την εξέλιξη των μεταλλάξεων».

Πηγή: RTL, n-tv, Rheinische Post

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: