Κορωνοϊός: «Έκοψε» από τους Αμερικανούς έναν χρόνο ζωής

Η μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής από το 1940

Ένα χρόνο από τη ζωή τους έχασαν οι Αμειρκανοί εξαιτίας της νόσου Covid

Το προσδόκιο ζωής των Αμερικανών πολιτών το πρώτο εξάμηνο του 2020 άρχισε να ολισθαίνει μετά την επέλαση της πανδημίας της νόσου Covid- 19.

Μια προκαταρκτική έρευνα του συνολικού προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί έζησαν το 2020 έναν χρόνο λιγότερο απ΄ότι το 2019. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωή μέσα σ΄ένα χρόνο αό το 1940.

Δηλαδή, ο μέσος όρος ζωής των Αμερικανών ήταν πριν από δύο χρόνια 78,8 έτη και πέρυσι μειώθηκε στα 77,8 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων ανά φυλή και εθνικότητα, προκύπτουν επίσης έντονες διαφορές σε ότι αφορά το πόσο πλήττει η πανδημία του κορωνοιού τους λευκούς, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους.

Συγκεκριμένα, το προσδόκιμο ζωής των μαύρων μειώθηκε κατά 2,7 χρόνια: από 74,7 που ήταν το 2019 σε 72 έτη το 2020.

Για τους Ισπανόφωνους, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 1,9 χρόνια: από 81,8 σε 79,9. Τέλος, για τους λευκούς καταγράφηκε η μικρότερη μείωση: από 78,8 που ήταν πριν από δύο χρόνια σε 78 έτη το 2020.

Ως αποτέλεσμα, το χάσμα σε ότι αφορά το προσδόκιμο ζωής μεταξύ της λευκής και της μαύρης φυλής στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά έξι χρόνια, μια αύξηση της τάξης του 46% από το 2019 και το μεγαλύτερο χάσμα από το 1998.

«Αυτές οι φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες αντανακλούν επίμονες διαρθρωτικές ανισότητες που αυξάνουν τόσο τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό COVID όσο και τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί», επισημαίνει η Νορίν Γκόλντμαν, δημοσιογράφος στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: