Κορωνοϊός: Αποζημίωση 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που σταμάτησαν να δουλεύουν

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών που πλήττονται από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για μέτρα συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, με το κόστος να επιμερίζεται σε 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό (1 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ για εργαζόμενους) και σε 1,8 δισ. ευρώ από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, προβλέπεται αναστολή έως τις 31 Ιουλίου για καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών και καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων. Προϋπόθεση για την αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Ακόμη, αποζημίωση 800 ευρώ θα καταβληθεί στις αρχές Απριλίου στους εργαζόμενους που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, ενώ το κράτος θα καλύψει τις εισφορές ασφάλισης και υγείας. Παράλληλα, αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ακόμα πως μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι και γενικά για τα προϊόντα αυτά υγιεινής και προστασίας. Το ίδιο γίνεται για την αιθυλική αλκοόλη που θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για την παραγωγή αντισηπτικών.

Όσον αφορά στα ακίνητα, ο υπουργός σημείωσε πως οι επιχειρήσεις που πλήττονται, αλλά και οι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους, θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Τέλος, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην άμεση πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα.

“Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων”, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι τα τραπεζικά καταστήματα μένουν ακόμα ανοιχτά αλλά θα δοθούν οδηγίες για προστασία εργαζομένων και συναλλασσόμενων.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: