Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ: Ποιος είναι ο ολιγάρχης που έστησε το δίκτυο ρωσικής προπαγάνδας σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ο  Ορθόδοξος μεγιστάνας έχασε τα πάντα μετά τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την Κριμαία το 2014 — Ήταν ο βασικός χρηματοδότης των Ρώσων αυτονομιστών  στην Ανατολική Ουκρανία — Μεγαλύτερό του όνειρο να γίνει η Ρωσία όπως ήταν πριν από το 1917

Οι σχέσεις του με το Κρεμλίνο είναι ιδιαίτερα στενές, ενώ διατηρεί και το δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Αμφιλεγόμενος, εδώ και αγωνίζεται για την αποκατάσταση της βασιλείας στην Ρωσία και την επαναφορά των Τσάρων! Τελικά, έχει παραδεχθεί ότι σχεδόν επετεύχθη ο στόχος του, μιας και ο Ρώσος πρόεδρος είναι ό,τι πιο συγγενές μπορεί να βρει κανείς σε έναν παντοδύναμο μονάρχη. Ο λόγος για έναν εκ των πλέον αμφιλεγόμενων Ρώσων ολιγαρχών, τον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ.

Αμερικανός πολίτης είναι υπάλληλος Ρώσου επιχειρηματία. Ούτε πρώτη, ούτε τελευταία φορά συμβαίνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η συνεργασία του τηλεοπτικού παραγωγού Τζακ Χάνικ με το προαναφερθέντα Ρώσο ολιγάρχη, που έχει βρεθεί από το 2014 στο αμερικανικών κυρώσεων, οδήγησε στη του πρώτου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των , το πρώην στέλεχος του τηλεοπτικού δικτύου FOX όχι μόνο παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά και έκανε ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI. Επιχείρησε να παραπλανήσει τις αρχές, αρνούμενο την εργασιακή του σχέση με τον Μαλοφέγιεφ. Κι αυτό, παρότι λειτουργεί ως εκπρόσωπός του τα τελευταία χρόνια.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως ο παραγωγός από το 2013 και μετά είναι ο στενότερος συνεργάτης του Ρώσου ολιγάρχη, ο οποίος έχει συνδεθεί από τους Αμερικανούς με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Μεταξύ όλων των άλλων, ο Μαλοφέγιεφ τον είχε προσλάβει για να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τη διάχυση της ρωσικής προπαγάνδας στην Ευρώπη. Πάντα κατά το κατηγορητήριο, είχε δημιουργήσει στην Ελλάδα το δικτύο Hellasnetwork, με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη και Γενικό Διευθυντή τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Ο Χάνικ πέρασε 15 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι του συντηρητικού δικτύου Fox, μέχρι και το 2015. Οι συνάδελφοί του τον θυμούνται ως ιδιαίτερα εργατικό, φανατικό και παθιασμένο υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ. Μπορεί να οδηγήθηκε τώρα στη Δικαιοσύνη, αλλά οι κατηγορίες που του αποδίδονται αφορούν πράξεις του που χρονολογούνται οκτώ χρόνια πριν.

Ποιος είναι, όμως, το περί ου ο λόγος Ρώσος ολιγάρχης; Ο Αμερικανός εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς κατονόμασε τον Μαλοφέγιεφ σαν τον βασικότερο χρηματοδότη των Ρώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία. Τον κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την εισβολή στην Κριμαία, αλλά και άλλες «επιθετικές κινήσεις». Έχει κερδίσει το προσωνύμιο «παπάς», εξαιτίας των σχέσεων που διατηρεί με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο ίδιος δηλώνει πρωτίστως Χριστιανός Ορθόδοξος και δευτερευόντως Ρώσος πατριώτης. Είναι το τρίτο παιδί μιας οικογένειας επιστημόνων. Γεννήθηκε λίγο έξω από τη Μόσχα. Το 1996 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο της ρωσικής πρωτεύουσας. Ήταν το όνειρο του πατέρα του να τον δει νομικό και εκείνος τον ικανοποίησε.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην επενδυτική Renaissance Capital. Ξεχώρισε για την εξυπνάδα, την κατά πολλούς υπέρμετρη φιλοδοξία του και τον παθιασμένο τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπιζε τον κόσμο. Οι τότε συνεργάτες του κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε να εντοπίσει το γκρι ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο. «Ήσουν ή φίλος ή εχθρός. Πατριώτης ή προδότης. Πλούσιος ή φτωχός. Δεν υπήρχε ποτέ κάτι ενδιάμεσο».

Παρά το νεαρό της ηλικίας του έγινε επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικών Οικονομικών στην MDM Bank, κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια. Το 2005 ίδρυσε τον όμιλο Marshall Capital Partners, ο οποίος ειδικεύεται σε επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, στα μέσα ενημέρωσης, στην τεχνολογία, στα ακίνητα και στη γεωργία.

Την περίοδο εκείνη ήταν που η προσωπική του περιουσία εκτοξεύθηκε, όπως και η πολιτική του δράση. Το 2007 ίδρυσε το Ίδρυμα του Αγίου Βασιλείου και τη Ρωσική Εταιρεία Φιλανθρωπιστών για την Προστασία της Μητρότητας και της Παιδικής Ηλικίας. Από το 2015, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Tsargrad Media Group. Μέχρι το 2017, ήταν ο γενικός παραγωγός του τηλεοπτικού καναλιού Tsargrad. Πρόκειται για ένα κανάλι που συνδύαζε την υποστήριξη του Πούτιν και της Ορθοδοξίας.

Στη Δύση θεωρούν ότι κέρδισε το “στέμμα” στις ρωσικές τηλεπικοινωνίες με τη στήριξη του Πούτιν. Ο Ορθόδοξος μεγιστάνας, όμως, σχεδόν έχασε τα πάντα το 2014, όταν για πρώτη φορά του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση επειδή παρείχε υποστήριξη σε αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία. Ο ίδιος αρνείται ότι χρηματοδότησε τον πόλεμο εκεί, αλλά δεν έχει κρύψει τα αντιαμερικανικά συναισθήματά του.

Στις δυτικές κατηγορίες απαντάει ότι δεν κάνει προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν, αλλά πολεμά τη δυτική προπαγάνδα κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, αντιτίθεται στην ομοφυλοφιλία, στα ναρκωτικά και στην παιδοφιλία. Έκτοτε, η επιχειρηματική του αυτοκρατορία φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αρκετές από τις εταιρείες του βρίσκονται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν δυσθεώρητες φορολογικές οφειλές.

Αν και παλαιότερα ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, πλέον μένει μόνιμα στη Μόσχα. Δεν επιτρέπεται, εξάλλου, στο Μοσχοβίτη μεγαλοεπιχειρηματία να ταξιδεύει στην ΕΕ. Παρότι ο πλούτος του δικαιολογεί τον όρο “ολιγάρχης”, εκείνος σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι δεν τον υιοθετεί. Δεν ζει σε έπαυλη, αλλά σε διαμέρισμα. Δεν διαθέτει γιοτ, ούτε προσωπικό τζετ. Δεν συνηθίζει να περιβάλλεται από εντυπωσιακά μοντέλα, ούτε τον συναντάει κανείς στο Μονακό. Αντιθέτως, διαβάζει μανιωδώς ιστορία –κυρίως βυζαντινή– και συνήθιζε να επισκέπτεται ορθόδοξα μοναστήρια σε όλο τον κόσμο.

Το λιτό, σχεδόν μοναστικό γραφείο του είναι γεμάτο από σπάνιες χριστιανικές που φτάνουν μέχρι και τον 12ο αιώνα. Μιλά εξαιρετικά αγγλικά, έχει χιούμορ και το όνειρό του είναι η αποκατάσταση της Μοναρχίας, να γίνει η Ρωσία όπως ήταν πριν από το 1917.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, πάντως, ο Αμερικανός εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς δήλωσε γι’ αυτόν: «Είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, αφού προσδιορίστηκε από την OFAC ότι ήταν μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για την προώθηση των συνδεδεμένων με τη Ρωσία αυτονομιστικών ομάδων που δρουν στο κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στον Μαλοφέγιεφ απαγορεύουν στους πολίτες των ΗΠΑ να εργάζονται ή να συναλλάσσονται μαζί του, αλλά, όπως λέγεται, ο Χάνικ παραβίασε αυτές τις κυρώσεις, δουλεύοντας απευθείας για τον Μαλοφέγιεφ σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια πολλών ετών».

.

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: