Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ: Δίωξη από τις ΗΠΑ στον ολιγάρχη – Πώς πήγε να στήσει φιλορωσικό δίκτυο στην Ελλάδα

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης περιγράφει τις κινήσεις του και πώς μέσω του Jack Hanick επιχείρησε να μεταφέρει 10 εκατομμύρια στην Ελλάδα παραβιάζοντας τις κυρώσεις που ήδη του είχαν επιβληθεί

Δίωξη σε βάρος του Ρώσου ολιγάρχη, Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, ασκούν οι ΗΠΑ κατηγορώντας τον για συνωμοσία καθώς ο ίδιος είχε προσλάβει τον Αμερικανό Jack Hanick προκειμένου να στήσει δίκτυο φιλορωσικών ΜΜΕ στα Βαλκάνια, και την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη σε Ρώσο ολιγάρχη στις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διευκρίνισε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λάιζα Μονάκο.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, «όπως φέρεται στο κατηγορητήριο, ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης που έχει τιμωρηθεί από το 2014 επειδή απειλούσε την Ουκρανία και παρείχε οικονομική υποστήριξη στην αυτονομιστική περιοχή του Ντόνετσκ. Ο Μαλοφέγιεφ παραβίασε εν γνώσει του τις κυρώσεις των ΗΠΑ πληρώνοντας για υπηρεσίες ενός Αμερικανού (σσ του Hanick) και επιδιώκοντας να μεταφέρει χρήματα που είχαν επενδυθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Όπως λέγεται, ο Μαλοφέγιεφ συνωμότησε επίσης με τον Hanick και άλλους για να μεταφέρει παράνομα μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων που έκανε ο Μαλοφέγιεφ σε μια τράπεζα των ΗΠΑ σε έναν επιχειρηματικό συνεργάτη στην Ελλάδα, κατά παράβαση των κυρώσεων που εμποδίζουν τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του Μαλοφέγιεφ. Μαζί με το κατηγορητήριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ένταλμα κατάσχεσης για την επένδυση του Μαλοφέγιεφ στις ΗΠΑ. Ο Μαλοφέγιεφ παραμένει ελεύθερος και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Ρωσία.

Ο συλληφθείς Jack Hanick ήταν από τα πρόσωπα που μετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, ενός δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί το 2015 με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη. «Ναυαρχίδα» μεταξύ των 10 τηλεοπτικών σταθμών του Hellasnet ήταν το περιφερειακό κανάλι Attica TV, που εκπέμπει στην Αττική.

Ο εφοπλιστής Καραγιώργης είναι κουμπάρος του Konstantin Malofeyev, αφού ο Ρώσος ολιγάρχης -που λόγω των διεθνών κυρώσεων δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας- πάντρεψε τον Έλληνα επιχειρηματία στην Μόσχα το 2014, με προσκεκλημένο μεταξύ άλλων και τον πρώην υπουργό Πάνο Καμμένο.


Διαβάστε ΕΔΩ τη δίωξη από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, υπό τις οδηγίες του Μαλοφέγιεφ, ο Hanick ταξίδεψε στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία πολλές φορές το 2015 και το 2016 για να στήσει δίκτυο φιλορωσικών media και αναφερόταν απευθείας στον Μαλοφέγιεφ για τη δουλειά του.

«Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέγιεφ ότι το ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν μια «ευκαιρία για να περιγράψουμε λεπτομερώς την άποψη της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση». Σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαλοφέγιεφ να αποκτήσει βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Μαλοφέγιεφ έδωσε εντολή στον Hanick να λάβει μέτρα για να κρύψει τον ρόλο του Μαλοφέγιεφ στην εξαγορά διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις μέσω ενός Έλληνα συνεργάτη του Μαλοφέγιεφ (ο Έλληνας Επιχειρηματικός Συνεργάτης), έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο αγοραστής ήταν Έλληνας υπήκοος και όχι ο Μαλοφέγιεφ.


Ο Ρώσος ολιγάρχης (δεξιά) με τον Jack Hanick (αριστερά) — Το δίκτυο Hellasnet που στήθηκε το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μαλοφέγιεφ χρησιμοποίησε επίσης τον Hanick για να τον βοηθήσει να μεταφέρει μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια τράπεζα χαρτοφυλακίου με έδρα το Τέξας (the Texas Bank) στον «Έλληνα συνεργάτη» κατά παράβαση των Κανονισμών Κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Το 2014, ο Μαλοφέγιεφ χρησιμοποίησε μια εταιρεία-βιτρίνα για να πραγματοποιήσει την επένδυση και από τον Μάρτιο ή περίπου τον Μάρτιο του 2015, ο Μαλοφέγιεφ άρχισε να σχεδιάζει να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία της εταιρείας -βιτρίνα στον «Έλληνα συνεργάτη» ως μέσο μεταφοράς της επένδυσης στην Texas Bank.

Τον Μάιο ή περίπου τον Μάιο του 2015, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Μαλοφέγιεφ συνέταξε μια Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς που υποτίθεται ότι θα μεταβίβαζε την εταιρεία-βιτρίνα στον «Έλληνα συνεργάτη» με αντάλλαγμα ένα δολάριο. Τον Ιούνιο του 2015 ο Μαλοφέγιεφ έβαλε τον Hanick να μεταφέρει φυσικό αντίγραφο του πιστοποιητικού μετοχών του Μαλοφέγιεφ στην Texas Bank από τη Μόσχα στην Αθήνα για να δοθεί στον «Έλληνα συνεργάτη». Ο Μαλοφέγιεφ υπέγραψε τη Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς τον Ιούνιο του 2015, αλλά η συμφωνία ανατράπηκε τον Ιούλιο του 2014 για να φαίνεται ότι η μεταφορά είχε πραγματοποιηθεί πριν από την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Μαλοφέγιεφ δήλωσε ψευδώς στην Τράπεζα του Τέξας ότι η μεταφορά είχε γίνει τον Ιούλιο του 2014, παρόλο που ο Μαλοφέγιεφ και ο πληρεξούσιός του γνώριζαν καλά ότι η μεταβίβαση της εταιρείας-βιτρίνα εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 2015.

«Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, αφού προσδιορίστηκε ότι ήταν μια από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για την προώθηση των αυτονομιστικών ομάδων που δρουν στην Ουκρανία», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Μάλιστα ο Ρώσος ολιγάρχης ήταν από τους «πρωτεργάτες» χρηματοδότες των αυτονομιστών της Κριμαίας.

«Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στον Malofeyev του απαγορεύουν να πληρώνει ή να λαμβάνει υπηρεσίες από πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών ή να πραγματοποιεί συναλλαγές με την περιουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, όπως λέγεται, αψήφησε συστηματικά αυτούς τους περιορισμούς για χρόνια μετά την επιβολή κυρώσεων. Το κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε σήμερα δείχνει τη δέσμευση στην επιβολή των νόμων που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση αυτών που θα χρησιμοποιούσαν τον πλούτο τους για να υπονομεύσουν θεμελιώδεις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό το γραφείο (σσ η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης) θα συνεχίσει να είναι ηγέτης στο έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ανάληψη ευθύνης από τους παράγοντες που θα υποστήριζαν κατάφωρες και αδικαιολόγητες πολεμικές πράξεις».

Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι κινήσεις αυτές γίνονται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν την πίεση στο Κρεμλίνο και σε μερικούς από τους πλουσιότερους Ρώσους υπό το φως των αυξανόμενων αποδεικτικών στοιχείων για φρικαλεότητες στην Ουκρανία και καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick B. Garland είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούσαν τους Ευρωπαίους εταίρους τους να ερευνήσουν πιθανά εγκλήματα πολέμου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: