Κομισιόν: Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει ως και 55 εκατ. ευρώ από τα ΕΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει ως και 55 εκατομμύρια ευρώ από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, επειδή ένα μέρος της οικονομικής βοήθειας που είχε δώσει η Αθήνα στην επιχείρηση συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Παρόλα αυτά το πόρισμα της Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, αφού έκρινε ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που δόθηκε στα ΕΑΣ ήταν νόμιμο, καθώς τα προϊόντα της επιχείρησης αφορούν «ουσιώδη» ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 2004-2011 η Ελλάδα ενέκρινε σειρά μέτρων στήριξης των ΕΑΣ, προσφέροντας άμεση κρατική επιχορήγηση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση του κεφαλαίου κατά 158 εκατ. ευρώ και κρατικές εγγυήσεις για δάνεια μέχρι 942 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή διενήργησε διεξοδική έρευνα των ελληνικών μέτρων υπέρ της ΕΑΣ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών μέτρων για την ΕΑΣ δεν εμπίπτει στο πεδίο του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, διότι τα μέτρα αυτά εξυπηρέτησαν τα ελληνικά συμφέροντα ασφάλειας.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεγάλο ποσοστό των μέτρων (ήτοι το σύνολο της άμεσης επιχορήγησης ύψους 10 εκατ. ευρώ από το κράτος και το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου και των κρατικών εγγυήσεων) στήριξε τη στρατιωτική παραγωγή της ΕΑΣ και αφορούσε αποκλειστικά προϊόντα απαραίτητα για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, τα μέτρα εξαιρούνται από την αξιολόγηση των κρατικών ενισχύσεων.

Ορισμένα μέτρα της Ελλάδας (ύψους 55 εκατ. ευρώ) για τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες της ΕΑΣ ισοδυναμούσαν με παράνομη κρατική ενίσχυση κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ.

Τέλος, σημείωσε ότι ένα μικρό ποσοστό των ελληνικών μέτρων στήριξε τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες της ΕΑΣ. Συνεπώς, τα εν λόγω μέτρα υπόκεινται σε όρους σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: