Κολομβία: Ομάδα διαφωνούντων των FARC ανακοινώνει μονομερή εκεχειρία ενόψει διμερούς κατάπαυσης του πυρός

Η μεγαλύτερη ομάδα μαχητών που διαχώρισαν τη θέση τους από την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) κι απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 ανακοίνωσε την αναστολή της δράσης της εναντίον των κολομβιανών δυνάμεων ασφαλείας, προκειμένου να διευκολυνθεί η σύναψη συμφωνίας διμερούς κατάπαυσης του πυρός.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή, ο επικεφαλής της ομάδας διαφωνούντων που αυτοαποκαλείται «κεντρικό γενικό επιτελείο των FARC-EP» εκφράστηκε πλαισιωμένος από περίπου δεκαπέντε μαχητές που φόραγαν στολές παραλλαγής και κράταγαν τουφέκια εφόδου.

«Διατάχθηκε όλες οι μονάδες ανταρτών των FARC-EP να αποφεύγουν στον μέγιστο βαθμό τις συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις αν δεν δεχόμαστε επιθέσεις», δηλώνει ο άνδρας αυτός, χωρίς να διευκρινίσει ποιος είναι.

Πρόκειται, σύμφωνα με δημοσίευμα της κολομβιανής εφημερίδας El Tiempo, για τον Ιβάν Μορντίσκο, που είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο από τον δεξιό πρώην πρόεδρο Ιβάν Ντούκε πως σκοτώθηκε σε επιχείρηση του στρατού.

Η αναστολή των εχθροπραξιών είναι το σημείο εκκίνησης «για τη δημιουργία κλίματος που θα οδηγήσει από κοινού με την κυβέρνηση σε συμφωνία και μηχανισμούς για τη διμερή κατάπαυση του πυρός», προσθέτει ο επικεφαλής των ανταρτών, διαβεβαιώνοντας πως το βίντεο γυρίστηκε την Πέμπτη 22η Σεπτεμβρίου.

Ο νέος πρόεδρος της αριστεράς Γουστάβο Πέτρο, που ανέλαβε την εξουσία στις αρχές Αυγούστου, πολλαπλασίασε τις εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις ενόψει του αφοπλισμού και της διάλυσης διαφόρων ένοπλων ομάδων που δρουν στη χώρα, ώστε να τερματιστεί η βία, να επιτευχθεί «απόλυτη ειρήνη», όπως το θέτει.

Αντιπρόσωποι της κυβέρνησής του συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο διαμέρισμα Κακετά (νότια) με μέλη της ίδιας φράξιας διαφωνούντων των FARC-EP, προκειμένου να αρχίσει διάλογος.

Στο βίντεο, ο ηγέτης των ανταρτών δηλώνει διατεθειμένος να αρχίσει «ειλικρινείς συνομιλίες ώστε να αναζητηθεί η πόρτα της εξόδου από την κοινωνική και ένοπλη σύγκρουση» που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Με περίπου 2.000 μαχητές, σύμφωνα με τους αριθμούς του κέντρου μελετών INDEPAZ, το «κεντρικό γενικό επιτελείο των FARC-EP», γνωστό επίσης ως «Νοτιοδυτικό Μπλοκ» είναι η μεγαλύτερη δύναμη ανταρτών των πρώην FARC που αποσκίρτησαν και ξαναπήραν τα όπλα.

Δρα κυρίως σε τομείς του δάσους του Αμαζονίου στην Κολομβία και στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και φέρεται να αντλεί χρηματοδότηση από τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη εξόρυξη χρυσού.

Και άλλες ομάδες αντιφρονούντων των FARC έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να αρχίσουν διάλογο με τη νέα κυβέρνηση.

Την Πέμπτη, ο κ. Πέτρο ανακοίνωσε πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), επισήμως την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, θα ξαναρχίσουν επίσημα «σε μερικές ημέρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: