Κολομβία: Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο συναντά τον διευθυντή της CIA

Ο Γουστάβο Πέτρο συζήτησε χθες Παρασκευή στην Μπογοτά με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Τζόζεφ Μπερνς  κατά τη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών των δύο άλλοτε «εχθρών», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας.

«Πριν από μερικές δεκαετίες μπορεί να ήμασταν εχθροί», όμως χθες Παρασκευή «του χάρισα μια αιώρα και μια συσκευασία με πανέλα» (γλυκαντική ουσία από ζαχαροκάλαμο), σχολίασε ο κ. Πέτρο μέσω Twitter, πάνω από μια φωτογραφία στην οποία οι δυο άνδρες εικονίζονται καθώς σφίγγουν χαμογελαστοί τα χέρια.

Δεν δημοσιοποιήθηκαν άλλες λεπτομέρειες για τη συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της Central Intelligence Agency και τον Κολομβιανό πρόεδρο. Δεν αποκαλύφθηκε ποια θέματα εθίγησαν.

Ο Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, υπήρξε στα νιάτα του μέλος του ακροαριστερού αντάρτικου πόλης M-19, το οποίο υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την τότε κυβέρνηση το 1990.

Εξορίστηκε για ένα διάστημα στην , προτού επιστρέψει στην πατρίδα του, μετατραπεί σε σοσιαλδημοκράτη κοινοβουλευτικό κι εκλεγεί δήμαρχος της πρωτεύουσας (2012-2015). Ορκίστηκε κι ανέλαβε την 7η Αυγούστου την προεδρία της χώρας που χαρακτηρίζεται παραδοσιακά ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Λατινική εδώ και δεκαετίες.

Ο αρχηγός του κράτους, που επικρίνει έντονα ορισμένες αμερικανικές πολιτικές, ιδίως τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, τον οποίο χαρακτηρίζει «αποτυχημένο», ήδη συναντήθηκε αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του με κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ιδίως με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που επισκέφθηκε την Μπογοτά τον Οκτώβριο.

Ο κ. Πέτρο καταγγέλλει την πολιτική καταστολής των ναρκωτικών κι έχει παροτρύνει επανειλημμένα την Ουάσιγκτον να υιοθετήσει νέα στρατηγική για την πρόληψη της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ επιδιώκει να λάβει τέλος ο διωγμός καλλιεργητών κόκας στις κολομβιανές ζούγκλες.

Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να υιοθετήσουν πιο συνολική προσέγγιση στο πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες μάταιου αγώνα εναντίον αυτής της μάστιγας, καθώς η Κολομβία παραμένει η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στην υφήλιο και οι ΗΠΑ αυτή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο.

Το 2021 στην Κολομβία καταγράφηκε αύξηση «κατά 43%» των εκτάσεων όπου καλλιεργείται κόκα, το φυτό τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής της κοκαΐνης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Πέμπτη. Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. στρέμματα και κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: