Κοινή μάχη για τον πλανήτη από Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία

Κοινή στάση προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα και την προστασία του κλίματος του πλανήτη ανακοίνωσαν οι λεγόμενες «Τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ», η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε σήμερα πως οι τέσσερις χώρες θα έχουν στο εξής κοινή πολιτική για τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, ως το 2050.

Μια από τις βασικές επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2030. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή πρέπει να καταφέρει να μηδενιστούν οι εκπομπές έως το 2050, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το κατά πόσο είναι εφικτή η μηδενική εκπομπή ανθράκων είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει την σύνοδο κορυφής που σήμερα ξεκινά τις εργασίες της.

Μπορεί άραγε το αποτέλεσμα της συνόδου να είναι θετικό για την προστασία του περιβάλλοντος; Οι αναλυτές ελπίζουν σε μια καλή έκβαση μιας και η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντάσσεται πια με τις χώρες που επιδιώκουν το μηδενισμό της εκπομπής άνθρακα. Η Greenpeace Hungary από την άλλη πλευρά, πιέζει πολύ την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να δεσμευτεί στο μηδενισμό της ρύπανσης μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ο προσωπάρχης του Βίκτορ Ορμπάν είπε ακόμη ότι ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θα περιλαμβάνεται στους υποψηφίους τους οποίους η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία μπορούν να υποστηρίξουν ώστε να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απαντώντας μεταξύ άλλων σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το αν η ουγγρική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της Ανατολική Ευρώπη, θα υποστηρίξουν τον Μπαρνιέ για το ανώτατο αξίωμα, ο Γκούλιας είπε: «Είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε».

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: