Κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο [βίντεο]

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα μετά από την επικοινωνία του Γάλλου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για ενίσχυση της παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία έστειλε δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου RAFALE, τα οποία βρίσκονταν στην Κύπρο και πέταξαν ως τη 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, καθώς και τη φρεγάτα τύπου «LA FAYETTE».

Μαζί με τη γαλλική φρεγάτα και τα γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορία και φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η σχετική ανακοίνωση έγινε την Πέμπτη από την υπουργό Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, τη στιγμή που οι σχέσεις Τουρκίας — Ελλάδας είναι τεταμένες και το κλίμα μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας αρνητικό.

«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά, κοινοποιώντας την απόφαση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, «να ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

 

Διαβάστε ακόμη:Νέο βίντεο μέσα από το Oruc Reis: Όλοι οι σχεδιασμοί και οι παρακολουθήσεις

 

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: