Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Σι Τζινπίνγκ: Οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ

«Στην Αθήνα, όπως και τη Σανγκάη, διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ. Η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Αυτήν την ιδιαίτερη σχέση μνημόνευσε και ο Κινέζος Πρόεδρος, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη, σε άρθρο του, όπως τόνισε κ. Μητσοτάκης. Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτησή τους παραγωγική και ευχαρίστησε την Κίνα για τη στήριξη στην κρίση.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «διευρύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία των 16 συμφωνιών και στο λιμάνι του Πειραιά, που γίνεται σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος. Καλωσόρισε την έλευση των κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στη χώρα μας.

Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, έγινε γνωστό πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο. Αυτό, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Ελλάδα και Κίνα σε σημαντική φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης»

«Θέλω να μεταφέρω τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του κινεζικού λαού προς τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα είναι χώρα ενός πανάρχαιου πολιτισμού, το λίκνο του κλασσικού δυτικού πολιτισμού. Η χώρα σας παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μία όμορφη και σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη, που είναι μοναδικοί. Η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη σε όλον τον κόσμο και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή, δούλεψαν σκληρά απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες για να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

«Ως φίλος της χώρας σας, είμαι πραγματικά ευτυχής που τα διαπιστώνω όλα αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι τα έθνη που έφτιαξαν θαυμάσιους πολιτισμούς, που άντεξαν χιλιετίες, οπωσδήποτε μπορούν να οικοδομήσουν μία ευημερούσα χώρα. Και η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται σε σημαντική φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Σι Τζινπίνγκ, «Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης».

«Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν το διμερές εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις, όπως επίσης να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα», επισήμανε ο Κινέζος πρόεδρος.

Παράλληλα, σημείωσε πως «θα διοργανώσουμε και θα φιλοξενήσουμε το 2021, έτος πολιτισμού και τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θέλουμε να ενισχύσουμε τη διδασκαλία των γλωσσών μας και να ενισχύσουμε τις επαφές ανάμεσα στις ακαδημαϊκές κοινότητες, έτσι ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τους πολιτισμούς μας».

«Χρειάζεται να ενισχύσουμε την ολοκληρωμένη στρατηγική σχέση Κίνας-ΕΕ και τον μηχανισμό 17+1. Θέλουμε να δείξουμε τη θετική συνέργεια της συνεργασίας μας για τη θετική ανάπτυξη. Επίσης, αποφασίσαμε να υπάρξει στενότερη συνεργασία στις διεθνείς υποθέσεις για τον πολυπολικό κόσμο και την ειρήνη. Ο Κομφούκιος είπε ότι η αρετή δεν είναι ποτέ μήνη της, πάντοτε έχει γείτονες. Και ο Αριστοτέλης είπε ότι ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που είναι μία ψυχή σε δύο σώματα. Αυτά ενώνουν τις δύο μεγάλες χώρες μας. Η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός, η φιλική συνεργασία, το ανοιχτό μυαλό, η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και η αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στο μέλλον», συμπλήρωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: