Κόντρα στην αδιαφορία της κυβέρνησης η Nissan με το Leaf ανοίγει το δρόμο για το αύριο

 

Του Πέρη Χαλάτση

Μπορεί οι καρεκλοκένταυροι της κυβέρνησης να μην καταλαβαίνουν τι σημαίνει ηλεκτροκίνηση.

Μπορεί να μην  καταλαβαίνουν ποια είναι η σπουδαιότητα μιας πιο καθαρής πόλης, μιας πιο καθαρής ατμόσφαιρας. Που σημαίνει λιγότερες ασθένειες, λιγότεροι θάνατοι.

Και αν δεν καταλαβαίνουν υπάρχει το ελαφρυντικό της άγνοιας.

Αν όμως καταλαβαίνουν ποια είναι η σπουδαιότητα της ηλεκτροκίνησης και παρόλα αυτά τιμωρούν τους ευαισθητοποιημένους πολίτες που τολμούν να κάνουν ένα θετικό βήμα, με πρόσθετους φόρους πολυτελείας η όπως αλλιώς θέλετε να τους ονομάσετε , τότε εγκληματούν.

Η Nissan που πάντα είναι πρωτοπόρος σε θέματα περιβάλλοντος είτε με κινητήρες που εκπέμπουν  λιγότερους ρύπους είτε με άλλους τρόπους κίνησης που οι κινητήρες έχουν ΜΗΔΕΝ ρύπους, διαρκώς κάνει άλματα σε ότι έχει να κάνει με την αυτοκίνηση του αύριο. Η Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. ακολουθώντας τις οικολογικές γραμμές της Ιαπωνίας  παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη , στο NCESIS ( Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας) το 2ης γενιάς  Nissan LEAF.

Οι πωλήσεις του Leaf σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται στην 1η θέση. Περισσότεροι από 300.000 πελάτες  έχουν επιλέξει το πρώτης γενιάς  LEAF, από το 2010 όπου και κυκλοφόρησε. Τώρα το ολοκαίνουργιο μοντέλο που προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, έχει βελτιωμένο δυναμικό σχεδιασμό, κορυφαίες τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού και βελτιωμένη συνδεσιμότητα.

Παρόν στην παρουσίαση του Leaf στη Θεσσαλονίκη ήταν και ο κ. Τάκης Θεοχαράκης, αντιπρόεδρος της Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.

Στην Ευρώπη γίνονται τεράστιες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις , να βοηθήσουν είτε με ελαφρύνσεις είτε με επιδοτήσεις όσους πολίτες στραφούν στην ηλεκτροκίνηση. Μιλάμε φυσικά για τους ηγέτες των κρατών που μπορούν –ακόμη και αν δεν έχουν πρόβλημα με τη μόλυνση του περιβάλλοντος όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία- να εκτιμήσουν τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης και να επιδοτήσουν τους αγοραστές. Στην Ελλάδα προς το παρόν τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει. Παρόλα αυτά η εταιρία Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. εισήγαγε στη χώρα μας το Leaf 2ης γενιάς που είναι ένα  αμιγώς ηλεκτροκίνητο μηδενικών εκπομπών ρύπων αυτοκίνητο.

Αν  δούμε το θέμα εμπορικά σίγουρα η Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε θα χάσει από αυτήν την κίνηση . Γιατί η τιμή του  αυτοκινήτου  στην έκδοση Acenta  ξεκινάει από 32.990 ευρώ. Υψηλή για τα ελληνικά δεδομένα. Από τη μια έχουμε κατάρρευση των μισθών και από την άλλη υπάρχει αβεβαιότητα για το αύριο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  το μόνο που ξέρει είναι να επιβάλει φόρους. Και λογικά οι Έλληνες ανησυχούν γιατί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Κανένας δεν ξέρει τι νέους φόρους θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών και πόσο τοις εκατό , ο αριστερός υπουργός θα κόψει από  μισθούς και συντάξεις. Γιατί μπορεί να μιλάνε για ανάπτυξη αλλά ανάπτυξη χωρίς ρευστό στην τσέπη, δεν γίνεται.

Το Leaf 2ης γενιάς πέρασε εξαντλητικές δοκιμές

Το νέο Leaf ψηφίστηκε ως “Πράσινο” Αυτοκίνητο της Χρονιάς και  κέρδισε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία με πέντε αστέρια στην  ασφάλεια, από το Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων στην Ιαπωνία. Όμως δεν αρκεί αυτό.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ελληνικής εταιρίας για το νέο Leaf ; Είναι μετρημένοι γιατί πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αυτοκίνητο αν δεν έχεις παρκινγκ  στο σπίτι σου δεν μπορείς να το αγοράσεις.

Τα τρία «ατού» του νέου leaf

Χρειάζεσαι φορτιστή. Χρειάζεσαι καλώδιο που να μπαίνει στο ρεύμα. Για παράδειγμα πολίτες που μένουν στα Πατήσια, στην Κυψέλη, στο Γαλάτσι,  που παρκάρουν τα Ι.Χ τους όπου βρουν, αποκλείονται από πελάτες του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Η Ελλάδα δεν έχει την κατάλληλη υποδομή για να υποστηρίξει γενικά τα αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς βενζίνη. Και πώς να δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή όταν στην πραγματικότητα αδιαφορεί η πολεμάει την ηλεκτροκίνηση.

Δεν έχει σταθμούς φόρτισης όχι μόνο κατά μήκος της εθνικής οδού Αθήνας -Θεσσαλονίκης αλλά ούτε στο κέντρο της πρωτεύουσας.  Ακόμη και αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά και την οικολογική ευαισθησία θα το σκεφθούν να κάνουν  μια τέτοια αγορά.

Ας δούμε όμως το αυτοκίνητο, το Nissan LEAF που είναι η ενσάρκωση του Nissan Intelligent Mobility. Ένα 100% ηλεκτρικό όχημα, που επιτρέπει στους κατόχους του να διαχειρίζονται τη χρήση ενέργειας, είτε μέσω λύσεων στο σπίτι, είτε στο γραφείο.

Την παρουσίαση του νέου Leaf στο NCESIS έκανε ο εμπορικός διευθυντής της Nissan κ. Μάριος Μπαρκής.

Το Leaf που σε μετακινεί ευχάριστα και αθόρυβα  περιλαμβάνει τρεις κύριους πυλώνες :

α) το  Intelligent Power, που συγκροτείται από το νέο, προηγμένο e-powertrain 40kW του LEAF, με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, αυξημένη ροπή αλλά και  ισχύ εξόδου για πιο συναρπαστική οδήγηση,

β) το Intelligent Driving,  μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την αυτοπεποίθηση του οδηγού, ενισχύοντας  την ασφάλεια και μειώνοντας το στρες και

γ) το Nissan Intelligent Integration , τη σύνδεση του αυτοκινήτου με την ευρύτερη κοινωνία  και τα ενεργειακά δίκτυα,  μέσω της μοναδικής τεχνολογίας αμφίδρομης χρέωσης.

Οι διαστάσεις του είναι  μήκος 4,49m, πλάτος 1,79m, ύψος 1,54m και μεταξόνιο 2,70m. Η  αεροδυναμική έχει συντελεστή οπισθέλκουσας  (Cd) 0,28.

Οι προβολείς σχήματος μπούμερανγκ, το  “μέτωπο” εμπρός με τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό V-motion, τα μπλε στοιχεία, όπως η μπροστινή μάσκα και το “καλούπωμα” του πίσω προφυλακτήρα, συνθέτουν τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Nissan Leaf.

Το νέο Nissan LEAF, διατίθεται στους εξής  10 εξωτερικούς χρωματισμούς: Arctic Solid White, Solid Red, Bronze Metallic, Gun Metallic, Spring Cloud, Silver Blade, Magnetic Red, Pearl Whit, Metallic Black και σε δίχρωμο με Pearl White στο αμάξωμα  & Metallic Black στην οροφή.

Οδηγοκεντρικό εσωτερικό

Το νέο Nissan LEAF έχει ένα εντελώς ανασχεδιασμένο και φυσικά λειτουργικό εσωτερικό. Ο σχεδιασμός  τύπου “πτερυγίων” χαρακτηρίζεται από την “ζωντανή” μπλε ραφή στα καθίσματα, το ταμπλό και το τιμόνι, δημιουργώντας μια χαλαρή ατμόσφαιρα, καθώς  και μια αίσθηση υψηλής ποιότητας.

Ο χώρος αποσκευών χωρητικότητας  435 λίτρων και το αναδιπλούμενο πίσω κάθισμα 60/40,  προσφέρουν  εντυπωσιακές επιλογές αποθήκευσης και μέγιστη χρηστικότητα,  καθιστώντας το νέο Nissan LEAF το τέλειο οικογενειακό αυτοκίνητο. Η μέγιστη χωρητικότητα αποσκευών με πτυσσόμενα τα καθίσματα φτάνει τα 1.176 λίτρα.

Κορυφαίο Infotainment

Η νέα βελτιωμένη οθόνη 7 ιντσών, πλήρους χρώματος (TFT) του Nissan LEAF, απεικονίζει βασικά χαρακτηριστικά λειτουργιών,  συμπεριλαμβανομένου του ηχοσυστήματος και της πλοήγησης.

Η τελευταία έκδοση του Συστήματος Πλοήγησης Nissan Connect EV περιλαμβάνει συνδεσιμότητα  Bluetooth και ραδιόφωνο DAB. Εκτός από τις τυπικές λειτουργίες πλοήγησης, περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα πλησιέστερα σημεία φόρτισης. Τα Apple CarPlay και Android Auto είναι επίσης διαθέσιμα για βελτιωμένη συνδεσιμότητα (ανάλογα με την αγορά).

Ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του LEAF, έγκειται στη δυνατότητα να ρυθμίσετε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου και να τον ενεργοποιήσετε σε μια συγκεκριμένη ώρα, θερμαίνοντας  ή δροσίζοντας το αυτοκίνητο, πριν ξεκινήσετε για ένα ταξίδι. Αυτό επιτρέπει στους κατόχους του LEAF να εξοικονομούν μπαταρία, φορτίζοντας ή ψύχοντας το αυτοκίνητο ενόσω φορτίζεται από το δίκτυο παροχής ισχύος.

Οι νέες ενδείξεις ειναι σαφέστατα βελτιωμένες σε σχέση με το 1ης γενιάς Leaf

Περισσότερα χιλιόμετρα

Το νέο e-powertrain στο νέο Nissan LEAF προσφέρει ισχύ 110 kW και ροπή 320 Nm, βελτιώνοντας την επιτάχυνση από 0 έως 100 km / h στα 7,9 δευτερόλεπτα, γεγονός που το φέρνει στην κορυφή της κατηγορίας C ως προς την συγκεκριμένη επίδοσή του. Το νέο Nissan LEAF έχει μια εμβέλεια 378 km NEDC. Επιπλέον, το νέο Nissan LEAF είναι το πρώτο EV που υποβλήθηκε σε δοκιμές WLTP*, επιτρέποντας στους κατόχους του να οδηγούν έως και 415 χλμ. σε συνθήκες πόλης,  με μία μόνο φόρτιση. Αυτή  η διαδικασία μετρήσεων, αντικατοπτρίζει τις πραγματικές καταστάσεις στην οδήγηση,  με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να απολαμβάνουν μεγαλύτερες διαδρομές, διασυνδεδεμένες με  το εκτεταμένο ευρωπαϊκό δίκτυο ταχείας φόρτισης  CHAdeMO.

Ο χρόνος φόρτισης από την στιγμή  ειδοποίησης μέχρι το  80% (γρήγορη φόρτιση — 50kw) διαρκεί 40 με 60 λεπτά, ενώ είναι 7,5 ώρες από την στιγμή ειδοποίησης έως το 100% με το Wallbox των 7Kw.

Το νέο Nissan LEAF στο στάνταρ εξοπλισμό του έχει έξι αερόσακους (μπροστινούς, πλευρικούς και κουρτίνας), υποδοχή ISOFIX, σύστημα αντί-μπλοκαρίσματος φρένων (ABS), ηλεκτρονική κατανομή δύναμης πέδησης (EBD), υποβοήθηση πέδησης (BA) και σύστημα Hill Start Assist (HSA). Η αναγνώριση κυκλοφοριακών σημάτων και η προειδοποίηση Blind Spot είναι επίσης στάνταρ, όπως και η έξυπνη πέδηση έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών και ποδηλάτων.

Οι προηγμένες  τεχνολογίες ασφάλειας όπως η Προειδοποίηση Αναχώρησης Λωρίδας, η Έξυπνη Παρέμβαση Εσφαλμένης Αλλαγής Λωρίδας και η Προειδοποίηση Πίσω Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας, αποτελούν  επίσης μέρος του στάνταρ εξοπλισμού του Nissan LEAF.

Προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού

Το νέο Nissan LEAF είναι εξοπλισμένο με την πρωτοποριακή τεχνολογία Intelligent Mobility, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας του οδηγού ProPILOT για ασφαλέστερη και πιο άνετη οδήγηση, όπως  και με το ProPILOT Park, για πλήρως αυτόνομο τρόπο στάθμευσης με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει το ProPILOT τόσο εύκολα όσο ένα συμβατικό σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού (cruise control), ρυθμίζοντας την επιθυμητή ταχύτητα και απόσταση. Υποστηριζόμενο από  Ραντάρ και Κάμερα, το  ProPilot θα προσαρμόσει την ταχύτητα με βάση την προπορευόμενη  κυκλοφορία και θα κρατήσει το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας. Διαχειρίζεται ακόμα καταστάσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθιστώντας την καθημερινή μετακίνηση πιο χαλαρωτική και μειώνοντας την κόπωση του οδηγού.

Σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, εφαρμόζοντας την ίδια λογική, το  ProPILOT θα διαχειρίζεται αυτόματα την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και θα εφαρμόζει τα φρένα για να φέρει το όχημα σε πλήρη στάση, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Μετά την ακινητοποίηση, το όχημα θα παραμείνει στη θέση του, ακόμη και αν το πόδι του οδηγού  δεν πατάει στο πεντάλ του φρένου. Μόλις ξεκινήσει η κυκλοφορία, το αυτοκίνητο θα ξαναρχίσει αυτόματα  την οδήγηση. Αν η κυκλοφορία σταματήσει για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα, το ProPILOT θα ξεκινήσει με απλό πάτημα του πεντάλ γκαζιού ή με το άγγιγμα του  τιμονιού.

Το ProPILOT Park είναι μια λειτουργία αυτόματης στάθμευσης χωρίς χέρια και πόδια. Το ProPILOT Park λειτουργεί τόσο σε παράλληλο όσο και σε κάθετο  χώρο στάθμευσης (προς τα εμπρός ή προς τα πίσω) και θα σταθμεύει εύκολα το νέο Nissan LEAF όταν ο οδηγός επιλέγει ένα από τα σημεία που προτείνει το σύστημα. Πατώντας το κουμπί ProPILOT Park, το νέο Nissan LEAF θα διαχειριστεί πλήρως τις διαδικασίες στάθμευσης και θα εφαρμόσει αυτόματα το χειρόφρενο, όταν ολοκληρωθεί ο ελιγμός.

Ο εμπορικός διευθυντής της Nissan κ. Μάριος Μπαρκής που έκανε και την παρουσίαση του νέου leaf

Το e-Pedal

Η νέα επαναστατική τεχνολογία e-Pedal του Nissan LEAF αλλάζει  τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι οδηγούν επιτρέποντας την επιτάχυνση, την επιβράδυνση και την πλήρη στάση με την απλή αύξηση ή μείωση της πίεσης που ασκείται στο γκάζι. Απελευθερώνοντας το γκάζι, το αυτοκίνητο θα επιβραδύνει και θα φτάσει σε πλήρη στάση, ακόμη και αν βρίσκεται σε ανηφορικό σημείο,  χωρίς να χρειαστεί να πιέσετε το πεντάλ του φρένου. Με ρυθμό επιβράδυνσης έως και 0.2G, το e-Pedal εξαλείφει την ανάγκη οι οδηγοί να μετακινούν συνεχώς το πόδι τους από το γκάζι στο πεντάλ του φρένου για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν. Αυτό βοηθάει στην μείωση της κούρασης και της πίεσης στην καθημερινή οδήγηση στην πόλη, επιτρέποντας στον οδηγό να χρησιμοποιεί το πεντάλ του φρένου έως 90% λιγότερο από τα συμβατικά αυτοκίνητα.

 

 

Κόντρα στην αδιαφορία της κυβέρνησης η Nissan με το Leaf ανοίγει το δρόμο για το αύριο

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: